ЕП реши съдбата на колите на бензин и дизел, но нашите евродепутати още спорят изгодно ли е това за България

Двамата български евродепутати Андрей Новаков от ЕНП и Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите влязоха отново в задочен спор за забраната за производството на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Новаков на два пъти гласува против това решение в Европарламента, а Витанов остава защитник на електромобилите.

Двамата изложиха своите аргументи пред български журналисти по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург.   

Според Новаков хората не могат да спрат да се движат с колите си на бензин и дизел заради неясноти с елктромобилите, станциите на зареждане, високата им цена и ред други проблеми.

"От 2035 г. ще бъде забранено производството на двигатели с вътрешно горене. Продължавам да вярвам, че това е грешка, не защото не вярвам, че бъдещето принадлежи на чистите технологии, а защото знам, че хората по-добре от нас знаят как да си харчат парите. Ако някой е преценил, че за него е по-изгодно да кара кола на бензин или дизел - да не говорим, че аз считам, че в тези технологии все още има бъдеще, и то чисто бъдеще, противоречи изцяло на пазарната икономика да забраниш един продукт и да оставиш една-единствена алтернатива. Това означава, че цените ще са само нагоре, защото нямаш конкуренция. Вярвам, че когато електромобилите станат достатъчно достъпни, достатъчно надеждни, хората ще ги предпочетат. Но ние не сме стигнали дотам", коментира Новаков.

По думите му България не е решила редица проблеми. Първо, електромобилите са много скъпи. Второ, след 7-8 г. батерията им приключва, а тя струва 30-40% от стойността на целия автомобил. Трето, ако в България са регистрирани в момента над 4 млн. коли, какво ще стане, ако се появят изведнъж 4 млн. консуматори на ток, какво ще се случи с електрическата система, запита евродепутатът на ГЕРБ.

"Откъде ще вземем зарядни станции. На тези въпроси никой не може да отговори. Забраната за производство на дизелови и бензинови автомобили означава две неща: а) че ще купуваш електрически автомобили, и б) ще внасяш китайски коли. Необяснимо е и защо забраняваш производството на такива автомобили в Европа, но позволяваш внос от Китай. Ако утре ме накарат да гласувам, пак ще гласувам против", е непреклонен Андрей Новаков.

Прогнозата му е, че производството на бензинови и дизелови коли ще приключи още преди 2035 г. заради изискването на Европейската комисия за Евро 7.

"Ако за камионите се въведе Евро 7, каквото е в момента, от ауспусите им ще излиза по-чист въздух, отколкото ще влиза в двигателя", коментира още Андрей Новаков.

Петър Витанов обаче смята, че електрификацията на транспорта е без алтернатива от екологична гледна точка, тъй като 18% от замърсяването идва от пътния транспорт. По-добре ще е и от социална гледна точка, защото електромобилите ще поевтиняват по данни на експертите и защото електрификацията ще открие нови работни места. 

"Ние не сме нито "Дачия" в Румъния, нито "Фолксваген", "Мерцедес" или БМВ, защото германците ще загубят над 500 000-600 000 работни места заради трансформацията на сектора. Не сме Чехия, не сме Словакия, не сме Унгария - не правим автобуси, не правим нищо. Правим софтуер, кабели, седалки - нещо, което ще продължим да правим. Би следвало с електрификацията необходимостта от тях да бъде увеличена.", аргументира се той.

Малко по-различни са нещата за тежкотоварните автомобили заради недостатъчно развити технологии. Това изправя пред риск сектора и той може да стане неконкурентоспособен. Поради това и амбицията на ЕК не е толкова голяма. Според Витанов трябва да се наблегне на синтетичните горива, водород и електрификация. Освен това трябва да има гаранции, че тази трансформация ще се случи на поносима цена.

По думите на Витанов при електрифициране на целия транспорт по данни на специалисти използването на електричество трябва да се увеличи само с 10%. Което голяма част от инфраструктурата би трябвало да може да поеме. 

"Нашата държава вече от законите, които се приеха, би трябвало до 2040 г. да изгради съответната инфраструктура - зарядни станции. Ако не го направи, ще изпадне в изолация. И от едно геостратегическо място, на което се намира, ние може да изпаднем в пълна изолация, все едно сме отдалечен остров", изтъкна Витанов.

И обясни, че, дали ни харесва или не, електрификацията се случва в Европа. Ако не искаме да изгубим туристи, ще трябва да имаме зарядни станции, "защото румънците няма как да минат през България с дачиите си за 10 000 евро (държавата дава въпросната сума за електромобил)". Същото е и с превозвачите - ако нямаш необходимата инфраструктура, ще предпочетат друг път пред това да минават през нашата страна. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини