Стотици изпълниха Златоград за празника на чевермето

    Стотици гости от страната и съседна Гърция днес изпълниха Златоград за празника на златоградското чеверме. Домакините са облечени в народни носии и очакват гостите също да са пременени в български облекла от различни фолклорни области на страната.
    В най-южния ни град е празнично и отвсякъде се носи аромат на вкусно печено чеверме, пеят се пролетни песни под съпровода на родопски гайдари.
    Тази година празникът на златоградското чеверме съвпада с Гергьовден. Това е най-обичаният празник в Родопите. Празник обединител, защото се чества и от християни и от мюсюлмани. Християните почитат Св. Георги Победоносец, който властва над нивите и стадата. Мюсюлманите пък почитат двамата светци –
    Хъдър и Иляз, покровители на хората, животните и плодородието. И наричат празника Хъдърлез.
    Днес храмов празник чества и църквата „Свети Георги Победоносец“ в Златоград. Снощи имаше Празнична вечеря с петохлебие и Литийно шествие с чудотворната икона на светеца. Тази сутрин празничната света Литургия започна в 9 ч.
    Златоград е домакин на традицията, на неповторимия фолклор, на кулинарното вълшебство на местните майстори и изкусителното златоградско чеверме, каза кметът на общината Мирослав Янчев.
    Десетки майстори от региона в полунощ завъртяха над 100 чевермета, които пекоха през цялата нощ. Цената на килограм чеверме днес в Златоград е 47 лв.
    Празничната програма предвижда и изложба на традиционни за Златоград ястия.
    Днес е кулминацията на празника в Златоград, с участието на много изпълнители и танцьори, а утре е гайдарското надсвирване.


     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини