Празник, посветен на Гюрга Пинджурова, събира в Трън над 380 самодейци

Двадесет и четири институции ще участват в провеждащия се на 13 май празник „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема“, съобщиха от общината. В шестчасовата празнична програма са се записали 388 самодейци от 13 общини, 4 области- представители на народни читалища, клубове и неправителствени  организации.  Участие са заявили 12 танцови формации, 13 певчески и много индивидуални изпълнители- певци и разказвачи.

По покана на кмета на Трън Цветислава Цветкова в програмата специално участие ще имат танцов  ансамбъл „Гайтан“  и група „Пиринското тройче“ от петричкото село Първомай. Празникът ще се състои на открита сцена пред читалището, носещо името на певицата.

Тази година се навършват 128 години от рождението на  Гюрга Пинджурова. Родена е на 18 април 1895 г. в семейство на трънски майстор зидар. Силния си глас наследила от майка си, а музикалността - от баща си, който бил изкусен гъдулар, припомнят организаторите. Пинджурова завършила първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория, който взела за три години вместо за пет.

След завършване на образованието си трънчанката загърбила европейските сцени и се върнала у нас. През януари 1921 г. Гюрга изнесла първия си концерт в страната, като изпълнила арии из опери и разработки на народни песни. От 1923 г. до 1938 г. Пинджурова учителствала в Трън, София и селата Драгойчинци и Лялинци. През 1938 г. се установила в София. Още в края на същата година запяла пред микрофона на Радио София и се изявявала до края на дните си. През 1939 година се появили първите ѝ плочи с народни песни.

Преди четири години гордите трънчани вдигнаха паметник на именитата си съгражданка.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини