Приобщаващото образование обсъждаха в Крумовград

    На 26.04.2023год.,в гр. Крумовград,се състоя втората кръгла маса, от планирания цикъл за областта, организирана от РЦПППО – обл.  Кърджали,за партньорско взаимодействие между институциите, с любезното домакинство на ПГТ „Христо Смирненски”, гр. Крумовград.

    „Приобщаващото образование в община Крумовград и работата между институциите“, беше темата, която събра на едно място директори на училища, детски градини, учители, представители от общинска управа Крумовград и институции, г-жа Фани Чаушева - Началник отдел „Закрила на детето”, при Дирекция „Социално подпомагане”- гр. Крумовград, г-жа Гюлай Юсуф – Директор на ОДК и Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Крумовград, Г-жа Лейля Едирнели – Директор на ЦПЛР – ОДК -  Крумовград, масови учители и ресурсни специалисти - представители на Регионален екип от РЦПППО - Кърджали.

    На форума присъства г-жа Неждие Акиф, заместник-кмет на община Крумовград – ресори: Образование, здравеопазване, култура,социални дейности и местна комисия по борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, която приветства участниците, сподели своите виждания, опит и идеи за още нови бъдещи инициативи.

    Форматът се проведе под формата на споделяне и диалог по актуални теми за приобщаващото образование,за трудностите и успехите в процеса на приобщаване, дискутираха се въпроси, различни гледни точки и казуси, които вълнуват участниците, както предизвикателствата и новостите, които предстоят.

    Директорът на Регионалния център за ПППО - област Кърджали, г-жа Мариана Георгиева,откри форума с приветствие и благодарност към всички присъстващи, отбелязвайки, че: „Мъдрото управление на училищните процеси е от голямо значение, децата да бъдат подпомагани, независимо от техните дефицити и нарушения, за да могат да развиват способностите си, да превъзмогват различията и да преодоляват трудностите, а учителите от своя страна, да се чувстват насърчени и уверени, че могат да се справят с нарастващите предизвикателства. И не на последно място е ролята на родителите, коитосъщо трябва да поемат своята отговорност в партньорството и подкрепата, заедно с училището или детската градина”. С аплодисменти и чувство на удовлетвореност, г-жа Георгиева направи емоционално началото на събитието, като връчи поредния медал и грамота за участие в Третия фестивал за детска песен „Всичко е музика“ - гр. Павликени, на Стефан Руменов Узунов от ПГ по транспорт „Хр. Смирненски“ - Крумовград, който е на допълнителна подкрепа към РЦПППО-Кърджали. Грамоти и медали за мотивация, подкрепа, съдействие и професионаленпринос за подготовката на Стефан, получиха иресурсния психолог Анна Иванова, ресурсния учител Йоско Кафадаров и класният и музикален ръководител Венцислав Чобанов.

    Дискусията на кръглата масапревърна събитието вмясто за обмен на полезна информация,обсъждане, споделяне на опит,добрипрактикиза междусекторно партньорство и взаимодействие, с цел ефективна подкрепа за децата със специални образователни потребности, децата в риск и децата с изявени дарби, от страна на всяко училище, детска градина и институция, на територията на община Крумовград

    Всички участници се обединиха около тезата, че доброто сътрудничество между институциите, между семействата и образователните институции е ключов фактор за напредъка, обучението, възпитанието, социализирането и приобщаването на всяко дете, както правото му за достъпдо образование и независим живот.

    Г-жа Неждие Акиф благодари на организаторите на събитието и пожела още нови перспективи, екипно и ефективно преодоляване на всички бариери по пътя на реализиране целите на приобщаващото образование и неспирен творчески устрем за справяне с всички предизвикателства.

    Думата взе и г-жа Сийка Арсова, в качеството си на координатор на Регионален екип към РЦПППО – обл. Кърджали,която запозна участниците на форума спрезентация за въвеждането на Картата за функционалната оценка, в съответствие с Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето – ICF, в съответствие със Световната здравна организация и при отчитане на Международната класификация на болестите - МКБ 10 на СЗО, където увреждането и функционирането се разглеждат като следствие от взаимодействието между здравословното състояние и факторите на средата.

    Кръглата маса закриг-жа Георгиева, която увери участниците, че когато работим в екип и си помагаме, ще се справим със всяка пречка и че за това са необходими вяра, търпение и добра комуникация по между ни. Тяблагодари на всички присъстващи и връчи на г-н Николай Георгиев – директор на ПГТ „Христо Смирненски”, благодарствено писмо за доброто партньорство, за предоставената възможност и гостоприемство за осъществяването на кръглата маса.

    Всички си пожелаха да продължи тази инициатива на съвместна работа и доброто партньорство между различните институции, в името на приобщаването и развитието на децата на община Крумовград.

    РЦПППО–областКърджали
    снимки: Венцислав Чобанов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини