Борисов: Ако отиваме на избори, преди това трябва да имаме бюджет и сме длъжни с ПП-ДБ да го направим

Ако Асен Василев и Крил Петков участват в кабинет, ние ще предложим участие в правителство на наши знакови фигури, като Делян Добрев, Томислав Дончев и др. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента дали за ГЕРБ-СДС са приемливи Василев и Петков в евентуален кабинет, каквито медийни публикации има.

Мисля, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" виждат, че по-подготвен от мен за премиер няма, но аз се дръпнах, за да дадем шанс да има правителство, коментира още Борисов. Затова, смята той, и Петков, и Василев трябва да направят същото, за да има възможност за един програмен, експертен, кабинет, който на базата на отговорността да управлява 4 години.

Ако имаме бюджет и програма, мисля, че ако изчистим емоциите, ще се разберем и за физически лица, посочи още лидерът на ГЕРБ. 

Според него имената в евентуален кабинет са изпуснати контролирано в медийното пространство, за да се чекират, но не са представени пред първата политическа сила. Ако считаме, че финансите на държавата са в добро цветущо състояние и този, който го е причинил, трябва да получи награда пак да е министър, тема на разговор е с колегите, посочи още Бойко Борисов. Ако е вярно, че  Атанас Атанасов ще е за всички служби на МВР плюс службите ДАНС, цивилно, военно разузнаване при Кирил Петков -  мисля, че е абсолютно неприемливо за нас, подчерта той. 

Като не искат да направят компромис да има представители на ГЕРБ в кабинет, ще продължим да работим по програмата, бюджета и ще направим нещо добро за страната, поне да извадим възможността служебният кабинет „да се гърчи как без парламент да прави бюджет“, обясни Борисов.

ГЕРБ-СДС ще говорят с останалите политически сили в Народното събрание, извън ПП-ДБ, ако не се разберат с „Продължаваме промяната-Демократична България“, потвърди Борисов. Той  беше категоричен, че коалиция няма да правят с никого.

Ако отиваме на избори, преди това трябва да имаме бюджет и сме длъжни с ПП-ДБ да го направим, убеден е председателят на ГЕРБ.

До края на деня ще имаме вече съгласувана програма с ПП-ДБ, като я наложим върху бюджета, ще ни даде какви разходи и приходи да залагаме, посочи още той.

Вчера, след среща на представители на двете политически в Министерството на финансите, Асен Василев обяви, че най-вероятно на първо четене предложеният от служебното правителство бюджет с 6.4 % дефицит  ще бъде отхвърлен, след което коригиран от МФ и върнат с 3 процента дефицит отново в парламента.

Днес обаче за ГЕРБ-СДС това се оказва неправилен подход, стана известно от думите на Бойко Борисов. Трябва сега да си понесем отговорност всички ние тук в парламента, а не да го връщаме отново на служебното правителство, заяви той. Това, по думите му, е опит на Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика, като ГЕРБ-СДС също имат вина, защото са гласували. Вчера в МФ разбрахме колко е тежко финансовото състояние на държавата и опитът да се върне бюджетът отново на служебното правителство считам не само, че не е правилно, но е дори подло, освен това безотговорно, подчерта Бойко Борисов. 

Затова днес ние ще получим бюджета, до края на деня или утре ще имаме обща програма или съгласувана по сектори с ПП-ДБ, така че, като я наложим върху бюджета, ще ни даде какви разходи или приходи да залагаме, обясни лидерът на ГЕРБ.

По-рано днес депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков коментира в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, че експертен кабинет без политически лица е нещо, което "ние не приемаме за подходящо, тъй като това означава, че няма кой да носи политическа отговорност." Денков посочи, че в момента фокусът е изцяло в изготвянето на управленска програма. Опитваме се до неделя да подготвим програма, след това да седнем на една маса с ГЕРБ-СДС и да видим дали ще получим тяхната подкрепа, каза той. Депутатът от ПП-ДБ коментира още, че първо трябва да стане ясно дали може да се състави обща програма с ГЕРБ-СДС и дали тя ще е приемлива за двете групи, а след това да се обсъждат имена на министри.  

Как ще подредим кабинета, е въпрос на наши приоритети. Аз, разбира се, виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Лично аз смятам за несправедливи атаките срещу него, изцяло политически мотивирани, коментира още Денков. Това, което виждам през цялото време е, че каквото каже Асен Василев, че ще се случи, се случва, и то по начина, по който той го е представил, каза той. Кирил Петков пък има изключителни връзки на европейско ниво, отбеляза Денков. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химената
    3 0
    21:08, 29 апр 2023
    Бойко Методиев Борисов - краваря с външния кенеф и кюлчета бил велик Премиер ! Благодарим ви гласоподаватели !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини