Над 100 изпълнители от три области ще участват в първото издание на конкурса „Гласове и мелодии от Пернишко“

Над сто изпълнители от Средна Западна България ще се изявят на сцената на конкурса за традиционна музика и песни „Гласове и мелодии от Пернишко“.

Проявата ще се проведе идния понеделник - 1 май на Пернишката крепост с начален час 10:00 ч. Вечерта, на същия ден, от 18:30 ч. пред Двореца на културата в миньорския град, ще се състои галаконцерт с участието на наградените лауреатите от конкурсната програма.

Дейностите по проект „Традиционното изкуство в новото време“ са осъществени с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Община Перник.

Тяхното изпълнение представиха на заключителна пресконференция. Участие в нея взеха секретарят на одобреното и реализирало проекта Народно читалище (НЧ) „Нови хоризонти 2009 г." Перник Владимир Русев, както и заместник - кметът на община Перник Стефан Кръстев.

„Изключително горди сме да подпомогнем и партнираме на този проект заедно с НЧ „Нови хоризонти 2009 г.", което е и една от най-активните културни институции в Перник. Кулминацията на дейностите, която ще е конкурсът за традиционна музика и песни, ще спомогне за допълнителна социализация на нашето културно историческо и материално наследство. Сигурни сме, че ще се получи един страхотен празник за всички перничани и почитатели на това изкуство“, каза Кръстев.

Освен провеждането на фолклорен конкурс, по проекта са издадени още сборник с песни на популярни фолклорни изпълнители от региона на Граово, както и брошура под заглавието: „Старите празници на Перник“. Изработени са и нови костюми за женската фолклорна група „Седмошарица“ към НЧ „Нови хоризонти - 2009 г.", с които тя ще се представи по време на събитието в понеделник.

„Идеята на конкурса е да подпомогне и утвърди процеса на опазване и популяризиране на традиционното музикално и песенно творчество от региона. То се характиризира със сложна техника на изпълнение и е по-слабо разпознаваемо в други етнографски области на страната ни. Най-важното постижение на проекта в това отношение е, че успяхме да привлечем малко над сто изпълнители от Кюстендилска, Пернишка и Софийска области. Надявам се следващата година този кръг да се разшири, а празникът да се пренесе в годините за поколенията“, коментира ръководителят на проекта Русев.

Едно от условията на конкурса „Гласове и мелодии от Пернишко“ е участниците в него да подготвят песен от своя репертоар, както и изпълнение на един от тримата народни изпълнители от региона, сред които Лиляна Галевска, Славка Секутова и Станчо Стоилов. Жури, съставено от доц. Наталия Рашкова, Венцислав Андонов и Валерия Момчилова, ще оценява явилите се кандидати.

Наградният фонд на проявата включва грамоти, дипломи, плакети и парични награди, осигурени от спонсори на събитието.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини