В Хасково откриха изложба за живота и творчеството на Елисавета Багряна

    Изложба, посветена на живота и творчеството на грандамата на българската поезия Елисавета Багряна, гостува в Хасково. Посветена е на 130 години от рождението на писателката. С това събитие бе поставено началото на Литературните дни „Южна пролет“ в Хасково.

    Изложбата бе открита днес в централното фоайе на Регионалната библиотека „Христо Смирненски" в Хасково от директора Анна Щилянова. Експозицията е на Националния литературен музей и носи името „Как ще спреш ти мене – волната...". Тя бе представена в Хасково от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов и Катя Зографова - автор на книгата „Играещата със стихиите“.

    „Тази изложба включва 21 постера. Включва почти целия творчески и житейски път на голямата българска поетеса.

    „Поздравявам организаторите на Литературни дни „Южна пролет“ в лицето на Община Хасково за това, че съхраняват и надграждат този празник на словото и творчеството. Вярвам, че именно от „Южна пролет“ ще тръгнат новите съвременни поети“, каза при представянето на експозицията Атанас Капралов.

    Автор на изложбата е Катя Заграфова, като това е третата й експозиция, която тя подготвя за Националния литературен музей, в който работи почти 30 години. „Тя е най-богатата, най-красивата ми изложба, която обобщава всичко, което аз и колегите ми от институцията сме крили за Багряна. Включени са нови и интересни неща“, каза Зографова.

    На откриването на изложбата присъстваше заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

    Официалното откриване на Литературни дни „Южна пролет“ е днес от 18:00 часа пред ДКТ „Иван Димов“.

    Веднага след запалването на лауреатския огън, ще бъде представена антологията „Спектър на земните звуци“, а празничната вечер ще продължи с концерт на дует „Шик“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини