Бие ли се "Вагнер" в Судан? Евакуация и затворени посолства

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно присъствие на руската наемническа групировка "Вагнер" в Судан, където суданската армията на паравоенните Сили за бърза подкрепа водят в продължение вече на десет дни ожесточени боеве, отнели живота на стотици хора, предаде Франс прес.

"Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер" - в Судан," каза Блинкън на съвместна пресконференция с кенийския си колега Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

„От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите приятели в Близкия изток, както и Русия и други, които подкрепят едната или другата страна“, каза министърът на външните работи на Кения.

„Сега не е моментът да вземане на страна в конфликта“, каза той, като помоли „външните сили да оставят Судан на мира“. Мутуа не посочи конкретна страна.

От своя страна, Блинкън отбеляза, че групировката "Вагнер", която действа в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там "където отиде само смърт и разрушения".

Ново примирие за 72 часа

Американският държавен секретар каза, че суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са договорили 72-часово спиране на огъня, което влиза в сила днес в полунощ, предаде ДПА

Американският първи дипломат допълни, че е насърчил двете враждуващи фракции изцяло да спазват това споразумение.

"За да подкрепят  продължително спиране на огъня САЩ ще координират усилията си с регионалните и международните партньори. Ще продължим да работим със суданските враждуващи фракции и с нашите партньори за постигане на споделената цел за връщане към цивилно управление в Судан", каза Блинкън.

Досегашните споразумения за прекратяване на огъня в Судан бяха многократно нарушавани, посочва ДПА.

Убит е помощник административния аташе на Египет в Судан

Египетското външно министерство съобщи вчера, че помощник административния аташе на страната в посолството ѝ в Хартум е бил убит при боевете между враждуващите фракции в суданската столица, предаде Ройтерс.

"Мухамад ел Гарави е бил убит докато е пътувал към посолството, за да упражни контрол върху процедурите за евакуация на блокирани в Судан египетски граждани", посочи в изявление министерството.

Суданската армия, която първоначално съобщи, че е бил убит египетския помощник военен аташе, коригира изявлението си, като посочи, че става въпрос за помощник административния аташе, които е бил убит от огън, открит от паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Япония евакуира гражданите си от Судан

Всички японски граждани, които искат да напуснат Судан, са били евакуирани, каза днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.

Наред с 45-те японци, които бяха евакуирани снощи с японски военен самолет, още осем са напуснали страната с помощта на Франция и на някои международни организации, каза пред журналисти Кишида.

Засега не е ясно дали онези осем японци, включват четиримата японски граждани, за които Кишида каза, че са се евакуирали с помощта на Франция и Международния червен кръст.

"Евакуацията на всички японци, които са поискали да напуснат (Судан), вече е завършена", каза японският премиер, без да дава повече подробности.

Японското външно министерство е взело решение временно да преустанови работата на посолството на Япония в Судан.

"Във връзка с бързо влошаващата се ситуация в сферата на сигурността целият персонал на посолството беше евакуиран в Република Джибути. Посолството ни в Судан беше временно затворено, а временен консулски център беше отворен в Джибути, където продължава да предоставя съответните услуги", се посочва в изявление на японското външно министерство.

Десетки хиляди суданци бягат от родината си

Докато чуждестранните правителства продължаваха да евакуират гражданите си от затъващия в хаос Судан, десетки хиляди суданци избягаха по суша в съседните страни, рискувайки живота си, предаде ДПА. 

"Цивилни граждани бягат от районите, засегнати от сраженията, включително към Чад, Египет и Южен Судан", информира Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, допълват от службата.

Сраженията в Хартум продължават, а въздушни удари има и по град Омдурман, който е съседен на столицата и се намира на север от нея, и по предградието Калакла. Няколко жилищни сгради са се срутили в Калакла, показват видеозаписи и репортажи. Местни жители се опитвали да намерят хора, затрупани под развалините. 

Съобщава се, че и в района на Западен Дарфур е имало сражения.

Договореното от страните в конфликта прекратяване на огъня за празненствата по случай края на мюсюлманския месец на постите рамазан, което се спазва само частично от петък вечерта, трябва да приключи в понеделник вечерта, след което е възможно да се стигне до ново ожесточаване на сраженията, посочва ДПА.

Двамата най-могъщи генерали в Судан и техните части се борят за надмощие вече повече от седмица, при което загинаха стотици хора, припомня агенцията.

Фактическият президент Абдел Фатах Бурхан, който е и главнокомандващ на армията, се сражава срещу своя заместник Мохамед Хамдан Дагало, лидер на мощната паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа (СБП). Двамата са начело на богатата на злато и петрол страна с население от около 46 млн. души от военния преврат през 2021 г. насам. 

По данни на ООН от началото на конфликта са загинали най-малко 427 души, а 3700 са били ранени.

Повече от 1000 души са евакуирани от Судан, заяви днес ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, като благодари на Франция за помощта ѝ в операцията. Той също така благодари на страните за това, че са евакуирали не само своите граждани, "но и всички граждани, които са могли". 

По-късно френският президент Еманюел Макрон заяви, че до момента Франция е евакуирала над 400 души от Судан, включително 150 французи.

Германският канцлер Олаф Шолц благодари на германските въоръжени сили, Бундесвера, за усилията им за евакуация. "Това е опасна мисия, но е важно гражданите на нашата страна и на други държави да бъдат доведени в безопасност", заяви Шолц.

Четири самолета на германските военновъздушни сили са евакуирали повече от 400 души от Судан до момента на фона на усилията на редица страни да изтеглят възможно най-бързо своите сънародници от Хартум, докато в страната действа нестабилно примирие, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини