Акад.Владимир Зарев ще запали огъня на 51-то издание на „Южна пролет“

Изображение 1 от 4

    Председателят на журито на Литературни дни „Южна пролет“ в Хасково акад. Владимир Зарев ще запали огъня на 51-ото им издание. По традиция огънят се пали при откриването на форума с конкурс за дебютна литература, което ще е от 18 часа на 26-и април пред сградата на Театър „Иван Димов“ . Уникалните за страната литературни дни в Хасково ще продължат до 28 април.

    В програмата са включени интересни срещи за любителите на писменото слово, както и за тозгодишните участници в литературния дебютантски конкурс.

    Представянето на антология, събрал автори от първите 50 години съществуване на „Южна пролет“, открива литературните дни тази година. Колекцията “Спектър на земните звуци“ е събрана от хасковската поетеса и председател на КДК Ели Видева. Тя е издирила лично част от участниците в конкурса в годините назад, които са изпратили нови свои текстове, а на тези, които вече не са между живите, е открила интересни произведения, които е включила в антологията. Изданието ще бъде представено в първата вечер на форума на сцената на театъра от миналогодишния носител на наградата на името на Александър Паскалев Иван Митев. Събитието ще е с участието на дует “Шик“.

    В литературния конкурс за дебютна литература тази година участват 30 автори в жанровете „Проза“, „Поезия“, „Детска литература“, „Литературна критика“и “Драматургия“. Във всяка от категориите ще бъдат определени лауреати, които ще получат бронзовите статуетки на пегаси- символът на „Южна пролет“ и парична награда от 1000 лева.

    Най-малкият участник в 51-ото издание за дебютна литература е 16-годишната Цветомира Йорданова от Стара Загора, която участва с фентъзи романа „Необикновени“

    Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от воденото от акад. Зарев жури в състав: поетът и музикант Петър Чуков, Митко Новков – писател и литературен критик, Йорданка Белева- поет и писател и Ели Видева.

    В рамките на „Южна пролет“ във фоайето на Регионалната библиотека ще бъде представена и изложбата на Националния литературен музей, посветена на 130-годишнина от рождението на Елисавета Багряна.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини