Одринското училище „Иван Вазов“ гостува на „Паисий“

     Ученици и учители от Неделното училище „Иван Вазов“ - Одрин, гостуваха на СУ „Отец Паисий“ – Кърджали.  Посещението е по Националната програма „Роден език и култура зад граница“, Модул 3 „Партньорства”. „Съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница“  бе темата на срещата, а тя бе осъществена в рамките на два дена – 18 и 19 април. Партньорството е свързано със съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница и на националната, културната и духовната идентичност на българските граждани по света и на българските общности в чужбина.  

     Гостите бяха посрещнати топло от директора на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов и от началния учител Айфер Бабаева, след което събитието бе открито в Актовата зала.  Представител на МОН бе Николай Николов – старши експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, който приветства гостите и подари на всеки от одринските ученици книга. Бахтишен Мутлу  - директорът на  Неделното училище „Иван Вазов“  в Одрин, благодари и разказа повече за тях - българско училище, което е разположено близо до църквата „Св. Георги“ в Одрин, и в което учебният процес се осъществява присъствено в събота и в неделя, провежда се и онлайн обучение за ученици от Люлебургаз, Бурса, Черкезкьой, Текирдаг, Авджълар и Артвин. Учениците изучават български език и литература, история и география на България, българския бит и обичаи.

      На свой ред домакините представиха своето училище – историята му, екипа, организацията на учебния процес и постиженията на учениците. Гостите разгледаха училището и се насладиха на специалната културно-музикална програма, подготвена от талантливите паисиевци и вокалния педагог на „Паисий“ Евгения Пейкова –  грациозният мажоретен състав и  кръшните народни танци,  вълшебният звук на родопската гайда и слънчевите български песни, в чието изпълнение импулсивно се включиха и одринските ученици, зарадваха гостите и създадоха добро настроение у всички.

Посещенията на Регионалния исторически музей, на Археологическия комплекс „Перперикон“,     на Астрономическата обсерватория, Общинския детски комплекс, язовир „Кърджали“, Керимовата къща и Арт-галерията бяха част от наситената програма на гостите. Преди  отпътуването им, директорът на Неделното училище Бахтишен Мотлу благодари за гостоприемството, сподели, че всички са се чувствали чудесно и изрази надежда, че партньорството с "Отец Паисий" ще продължи.  

   Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини