Нинова Радев: За БСП има четири спешни въпроса за решаване в парламента

Петата политическа сила в 49-тото Народно събрание - БСП, се яви на "Дондуков" 2 за консултации за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. Социалистите, водени от своя лидер Корнелия Нинова, запознаха държавния глава със своите приоритети.

"След една предизвикателна и оспорвана предизборна кампания, БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент, което беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат парламентарен опит и готовност да търси диалога и компромисите. Това доказахте с участието си в последното редовно правителство", каза Радев в началото на консултацията.

Той отново очерта приоритетите пред 49-ото Народно събрание - сформирането на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели, законодателната дейност и приемане на бюджет.

"Бих искал да разбера как виждате формулата за излизане от кризата. Ясно е, че всеки трябва да направи компромиси, но докъде сте готови да стигнете вие? Доколкото разбрах, БСП споделя част от законовите приоритети на първите две политически сили. Как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в условията на инфлация, както и съхраняването на дългосрочната финансова стабилност на страната ни?", попита държавният глава.

Корнелия Нинова подчерта, че за БСП има четири спешни въпроса за решаване в парламента. "Първият е абсолютно приоритетен - борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, битката с бедността и нарастващите неравенства, както и намаляване на цените. Вторият приоритет са законите за ПВУ, третият - съдебната реформа, която да доведе до справедливост, а четвъртият - усилията ни за приемането на България в Шенген", каза лидерът на левицата.

Според нея е възможно постигането и на четирите цели, но само чрез приемане на държавен бюджет.

"Законите по ПВУ биха променили приходната част от бюджета. Социалната програма, на която държим, би увеличила разходите. Така че, каквото и да говорим по тези въпроси, изконният е въпросът за бюджета. Всички партии си мислят, но никой не смее да Ви каже: беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и вие го отчитате като такава. Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме спокойствие и предвидимост до края на 2023 г.", коментира още Нинова.

Според нея и съпартийците ѝ към момента има две възможни решения - да се формира трайно мнозинство с редовно правителство, което да направи бюджет и да определи политиките в него или служебният кабинет да внесе бюджет.

"Въпросът е, че нямаме информация за това какво е заложено в него. Ние имаме принципни позиции по бюджетната политика - няма да подкрепим предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули на малкия и среден бизнес. Натискът бюджетният дефицит да е под 3%, за да влезем сега и веднага в еврозоната, за нас не е приемлив. Българската икономика не е готова за еврозоната. А изкуственото натискане на дефицита би довело до орязване на разходи", каза Нинова.

По-късно в днешния ден на "Дондуков" 2 Радев ще посрещне на консултации и представители на най-малката парламентарна група - „Има такъв народ”.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини