Суданската армия се ангажира с прехода към гражданско управление, обяви командирът ѝ

Най-високопоставеният генерал на Судан заяви днес, че армията остава ангажирана с прехода към гражданско управление, в първата си реч, откакто преди близо седмица започнаха ожесточени боеве между неговите сили и паравоенните Сили за бърза подкрепа, съобщи Асошиейтед прес.

"Убедени сме, че ще преодолеем това изпитание с нашата подготовка, мъдрост и сила, като запазим сигурността и единството на държавата, което ще ни позволи да ни бъде поверен безопасният преход към гражданско управление", заяви командирът на суданската армията генерал Абдел-Фатах Бурхан във видеобръщение, публикувано рано тази сутрин по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Откакто пое контрола над страната по време на преврата през октомври 2021 г., Бурхан и неговия съперник, командирът на Силите за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало, многократно обещаваха да управляват страната, докато не бъде избрано правителство.

Видеообръщението е първият случай, в който Бурхан е видян, откакто столицата Хартум и други райони изпаднаха в пълен хаос по време на боевете. Не е известно кога и къде е направен видеозаписът, отбелязва АП.

Вчера армията на Судан изключи възможността за преговори със съперничещите им Сили за бърза подкрепа, като заявиха, че биха приели единствено капитулацията им. Двете страни продължиха да се сражават в централната част на Хартум и в други части на страната, като по този начин заплашиха да провалят международните усилия за постигането на по-дълготрайно прекратяване на огъня, което да прерасне и в мирни преговори.

Изявлението на военните повиши вероятността от ново разрастване на продължаващото вече близо седмица насилие, което доведе населението на Судан до критична точка. Нарасна и тревогата, че здравната система на страната е на ръба на колапса. Множеството болници са принудени да затворят, а други изпитват сериозен недостиг на редица медицински консумативи.

По-рано Суданските Сили за бърза подкрепа (СБП) заявиха, че са съгласни на 72-часово примирие по хуманитарни причини, като по този начин създават предпоставки за спиране на конфликта си със суданската армия, който бушува вече няколко дни, предаде Ройтерс.

"Примирието ще съвпадне с благословения Рамазан байрам. . .и така ще може да бъдат отворени хуманитарни коридори за евакуирането на цивилни, които да имат възможност да се видят със семействата си", се казва в изявление на СБП.

СБП заявиха, че са предприели действия по "самозащита", за да осуетят опит за преврат, и че са готови за "цялостно спиране на огъня" по време на периода на примирието.

От началото на сраженията в Судан досега са загинали над 330 души, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини