Вагнер търси оръжия в Анкара, според изтеклите секретни документи

CNN получи секретни американски документи (част от голямо изтичане на информация, с което Пентагонът вече се занимава), от които може да се заключи, че ЧВК "Вагнер" се е опитала да купи оръжия в Турция, за да ги използва след това във войната в Украйна и в други конфликти.

От доклада на американското разузнаване, цитиран в документа, следва, че представители на ЧВК "Вагнер" са се срещнали с турски контакти още в началото на февруари, за да "закупят оръжия и оборудване в Турция", които след това да бъдат използвани от наемници, воюващи срещу украинските войски.

От същия документ следва, че наемниците са щели да използват някои от закупените в Турция оръжия в Мали, където ЧВК "Вагнер" има свои интереси.

И въпреки че документът е озаглавен "Мали, Русия, Турция: Вагнер търси оръжия в Анкара." Няма доказателства, че на обществената поръчка е дадена зелена светлина, очевидно американците са взели на сериозно подобен опит.

Турция е пълноправен член на НАТО - алианс, който оказва пряка военна помощ на Киев, а Анкара отдавна е заявила отрицателното си отношение към руската агресия в Украйна.

В Турция се намира и голяма американска военна база, в която се съхраняват ядрени оръжия.

Затова всяка индикация, че Турция евентуално обсъжда продажбата на оръжия на руски наемници, не може да не предизвика сериозна загриженост във Вашингтон и може да усложни отношенията на Турция с нейните партньори от НАТО.

CNN не е получила потвърждение за автентичността на документа от независими източници, но американски официални лица вече дадоха да се разбере, че съдържащите се в изтичането материали са в по-голямата си част достоверни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини