Руснаците за депортирали над 100 хиляди деца от окупираните територии за "лечение"

Руските окупатори продължават принудителните "медицински прегледи" на деца във временно окупираните територии на Украйна с цел по-нататъшно депортиране на украинци, съобщава Униан. По тази схема руснаците за отвели над 100 000 деца за "лечение".

Според Центъра за национална съпротива "медицинските прегледи" се извършват от доведени лекари. Русия планира да похарчи 1,4 милиарда рубли за тази програма.

"След прегледа на по-голямата част от децата се предписва "лечение" в Руската федерация, от което родителите не могат да се откажат, защото тогава са заплашени с отнемане на родителските им права. В Луганска област бяха "прегледани" 94 000 души и при 66 000 е "открита патология", след което са изведени", се казва в доклада.

Отбелязва се, че е имало случаи, когато руски лекари са искали пари от родителите, за да не "открият патология" на детето им.

Депортирането на деца в Руската федерация

На 10 април бяха върнати 24 деца от Херсонска област, които бяха незаконно задържани от руснаците. Доброволците споделят, че тази спасителна мисия е била една от най-трудните.

На 8 април изпълнителният директор на неправителствената организация "Спаси Украйна", бившият упълномощен представител на президента на Украйна за правата на децата Микола Кулеба съобщи, че 31 депортирани деца са били върнати от Русия. Той подчерта, че от 2014 г. насам на окупирани територии се намират 1,5 милиона украински деца от Крим, Донбас и другите завзети региони.

Украйна настоява Руската федерация да върне хиляди отвлечени сираци. Вицепремиерът, министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук каза, че 4396 сираци са били незаконно депортирани в Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини