ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха избора на ръководство на 49-ото НС на председателски съвет

Малко след 14.00 часа в парламента започна втори за деня председателски съвет. Темата отново е възможността да бъде постигнато разбирателство за избор на председател на 49-ото Народно събрание.

В кабинета на председателя се събраха представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

От страна на ГЕРБ-СДС в разговора участваха предложеният за парламентарен шеф от първата политическа сила Росен Желязков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Даниел Митов.

"Това е първата среща, която инициирахме ние от ГЕРБ-СДС за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред българския парламент, свързан с избора на председател, но изобщо пред държавата. В момента водим разговор не само за първия сред равни, но и за всички бъдещи законодателни инициативи. Считаме, че разговорът трябва да бъде не по отношение на личността и от коя парламентарна група ще бъде, а и за възможните решения. Всички днес обявихме, че е важно да търсим диалог и съгласие заради България и смятам, че този разговор повече от 2 часа е стъпка в тази посока. Ние ще инициираме в следващите дни работни групи, които да търсят консенсус във всички парламентарни групи за законодателните инициативи, които ще бъдат приоритетни за НС в започващата сесия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя уточни, че това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените и борбата с инфлацията. За да е работещ парламента, трябва да има стройна и добра организация по отношение на законодателните инициативи, които са свързани с приоритетите на различените партии.

От страна на ПП-ДБ на срещата дойдоха Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Николай Денков.

"Основното нещо, за което говорихме, е, че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети. Предложението, което направихме, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието, без да има ясни законодателни приоритети. Те са достатъчно точно очертани от наша гледна точка", каза Асен Василев, съпредеседател на ПП.

Кирил Петков уточни, че законите, които са нужни са свързани със Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

От ПП смятат, че трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини