Румъния купува изтребители F-35 от САЩ

Румъния ще закупи бойни изтребители F-35 Lightning II от САЩ, реши Върховният съвет за национална отбрана на днешното си заседание, предаде БТА.

Членовете на румънския Върховени съвет за национална отбрана одобриха т. нар. Концепция за постигане на оперативна способност на противовъздушната отбрана с многоцелеви самолети от пето поколение, съобщиха от администрацията на президента Клаус Йоханис.

"Изтребителите са оборудвани с широк набор от усъвършенствани сензори, имат способността да обменят криптирана информация в реално време, както с въздушни платформи, така и с наземни отбранителни системи, притежават способността да управляват оперативната картина на бойното поле, позволяват постигане и поддържане на превъзходство във въздуха, задължително условие за осигуряване на суверенитет в националното въздушно пространство и при необходимост за неговата отбрана", се посочва в прессъобщение на администрацията на президента.

F-35 Lightning II е едноместен реактивен, многоцелеви стелт изтребител от пето поколение, разработен от американската компания Lockheed Martin в три варианта: за нуждите на Военновъздушните сили на САЩ, Военноморския флот на САЩ, както и Корпуса на морската пехота на САЩ и Кралския военноморски флот на Великобритания.

България все още очаква поръчаните F-16 от САЩ. Междувременно стана ясно, че първата завършена версия F-16 Block 70 е пристигнала в Калифорния на 28 март. Завършеният боен самолет е предназначен за Бахрейн, а изтребителите на Словакия и България са в процес на производство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини