Радев с първи коментар след обявяването на резултатите от вота

Администрацията е в постоянна връзка с Централната избирателна комисия (ЦИК) и в момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, веднага ще издам указ за свикване на парламента – в първия възможен момент. Това заяви президентът Румен Радев. По думите му зависи кога ще бъде обнародвано решението на ЦИК. 

След миналите избори дадох много време, за да има консенсус, припомни държавният глава и попита какъв беше резултатът тогава.

Има ясни и утвърдени срокове, но нека заработи Народното събрание, това ще бъде показателно и как ще се "развива рулетката" с мандатите, каза още Румен Радев. Той призова политическите партии да не губят нито ден, да търсят устойчива формула и да мислят как да съставят правителство. 

България не може повече да чака. Нуждаем се час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни цели и приоритети. Трябва да се излъчи устойчиво и работещо редовно правителство, каза президентът Румен .

"Всички издигаха приоритети и цели, които очаквам да приложат и на практика. Щом ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, ще издам указ за свикването му възможно по-скоро. Трябва да спазя определени срокове и процедури по закон", допълни той. И подчерта, че първостепенната задача е приемането на бюджета и проектозаконите на ПВУ.

"Партиите да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването", призова държавният глава.

"Партиите нека не чакат да се завъртят мандатите, а отсега да търсят устойчива формула за съставяне на правителство. Трябва да се мисли реалистично. Да си вземат поука от предишните наддавания и да не губят нито ден. Надявам се и следващият парламент и правителство да се възползват от всичко, направено от служебния кабинет. Сложното уравнение да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит трябва да бъде решено от партиите", заяви Радев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини