Преборете зимната депресия с чист въздух и упражнения

Чистият въздух и физическата активност повишават настроението в мрачните есенни и зимни дни, твърди изтъкнат германски психиатър, цитиран от ДПА. 

"Една от причините за ниското ни настроение през зимата е фактът, че прекарваме по-малко време на открито и се движим по-малко", заяви д-р Франк Шнайдер, шеф на Отделението по психиатрия и психотерапия в университетската болница в Аахен. Според него летаргията и трудното ставане от сън сутрин са нещо обикновено за есенно-зимните месеци, предаде БТА.

Основната причина за "зимната депресия" е недостигът на слънчева светлина. Това обаче не е заболяване. Състоянието не бива да се смесва с клиничната депресия. Нейните главни симптоми са дълбока тъга, апатия и липса на енергия, продължаващи поне две седмици.

Психиатърът твърди, че хората могат дълго време да издържат без естествена светлина, ако имат достатъчно социални контакти.

"Те са в ужасно настроение, но не изпадат автоматично в депресия", отбелязва д-р Шнайдер. 

Терапията с ярка светлина помага при някои хора с депресия, твърди лекарят. Той обясни, че лампите стимулират мозъка да отделя предизвикващия сън хормон мелатонин. Така се възстановява цикълът бодърстване-сън и се повишава настроението. Този тип лампи са ненужни за здрави хора, чието ниско настроение се дължи на сезонни причини, отбелязва Шнайдер. Той добавя, че разходките на чист въздух са достатъчни, за да повдигнат духа и обяснява, че на открито човек получава достатъчно светлинни дразнители дори когато времето е облачно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини