Изригна вулканът Анак Кракатау в Индонезия

Потомъкът на прословутия вулкан Кракатау в Индонезия изригна няколко пъти, изпращайки в небето огромна кула от вулканична пепел на височина около 2500 метра.

Вулканът Анак Кракатау, което означава Детето на Кракатау, изригна четири пъти, съобщиха официални лица, като най-голямото изригване беше последвано от друго, което изпрати стълб от дим и пепел на 1500 метра над кратера му.

"Това е част от фазата на изригване, свързана с образуването на ново тяло на вулкана", заяви пред АФП Октори Прамбада, служител в Центъра по вулканология и намаляване на геоложките опасности.

През 2018 г. кратерът му частично се срути, когато при голямо изригване огромни парчета от вулкана се свлякоха в океана, предизвиквайки цунами, при което загинаха повече от 400 души и хиляди бяха ранени.

Няма незабавни съобщения за наранявания или щети.

Прамбада заяви, че след поредицата изригвания на вулкана е обявено второто най-високо ниво на тревога, като властите са наложили зона на евакуация от пет километра около кратера.

Анак Кракатау, който се намира в пролива, разделящ островите Ява и Суматра, е спорадично активен, откакто в началото на миналия век излезе от морето в калдерата, образувана след изригването на планината Кракатау през 1883 г.

Това бедствие е едно от най-смъртоносните и най-разрушителните в историята с приблизително 35 000 убити.
Индонезия, архипелаг в Югоизточна Азия, се намира на Тихоокеанския огнен пръстен, където срещата на континенталните плочи предизвиква висока вулканична и сеизмична активност.

В страната има близо 130 активни вулкана. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини