Руски ракетни удари по жилищен квартал в Запорожие, гори блок

При липсата на военни успехи на бойното поле в Украйна Русия изстреля в сряда ракети срещу жилищен квартал в Запорожие. Ракета е уцелила жилищен блок, след удара е избухнал пожар, според „Хромадске“ най-малко 25 са ранените, сред тях има две деца на 7 и 9 години. Ръководителят на президентския офис на Украйна Адрий Ермак пусна видео, на което е заснет моментът с удара на руска ракета в многоетажен жилищен блок, който няма никаква връзка с военните или със стратегическата инфраструктура.

Към 11 часа местно време в сряда въздушна тревога беше обявена на почти цялата територия на Украйна, след като през нощта руснаците изпратиха дронове камикадзе към Киевска област. В 11.31 телеграм каналите с локално съдържание в Запорожие обявиха за серия експлозии, които са разтърсили града.

Информацията за щетите и пораженията засега е оскъдна, тъй като Запорожкият военен окръг призова да се пази информационно мълчание, да не се разпространяват фото и видео материали, тъй като прекомерното информационно внимание вреди на Силите за отбрана на Украйна.

В 11.55 беше съобщено, че под огъня на противника са попаднали жилищни сгради и остров Хортиця. Час по-късно руската атака срещу Запорожие продължаваше, като всички ракети са насочени срещу цивилното население. Кадри с последствията от руския удар по града публикува Суспільне, който показва ракета, уцелила жилищен блок.

По-късно стана ясна и причината за тревога на цялата територия на Украйна – мониторинговата група "Беларуски гаюн" съобщи, че от територията на Беларус е излетял МиГ-31К, за който се предполага, че е въоръжен с ракети „Кинжал“.

Президентът Володимир Зеленски, който се намира на фронтовата линия в Бахмут коментира поредната руска атака срещу цивилни в Украйна. В съобщение в Телеграм той подчерта, че „една терористична държава се стреми да унищожи нашите градове, нашата държава, нашите хора".

"Запорожие. В момента руска ракета удари многоетажна сграда. Русия обстрелва града с брутална жестокост. Поразява жилищни райони, където живеят обикновени хора, деца", написа президентът.

Към 16 часа стана известно с какво е бил атакуван Запорожи. Ударите са били извършени с ракетна артилерия, съобщи по време на телемаратона Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

"По предварителни данни ударите по Запорожие са били нанесени от реактивни системи за залпов стрелба, вероятно "Торнадо-С". ​​Със сигурност можем да кажем, че това е реактивна артилерия. Тя лети изключително бързо, от изстрелване до попадение - секунди", каза той. 

Той отбеляза, че точно поради скоростта на подобни оръжия сигналите за въздушна опасност не винаги могат да работят. Именно това, както и липсата на съответни разузнавателни данни, накараха сигнала за въздушно нападение в Запорожие да прозвучи след атаката.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини