Четиридесет и три орхидеи цъфтят в панелен апартамент в Перник

Четиридесет и три орхидеи цъфтят в панелния апартамент на 66-годишната Мая Деянова в пернишкия квартал „Изток“. Те са „перлата в короната“ на над 100 цветя, които жената обгрижва в дома си. Холът на жилището е истинска зимна градина и в нея централно място заемат цъфналите орхидеи. Те красят апартамента от февруари до август, два месеца по-късно цъфват други. Орхидеите са обградени от коледарчета, алое, кактуси, мушката, бегонии, дрен, филадендрон, драцена, японско чадърче, палма и др.

За орхидеите, както и за всички цветя, Мая полага ежедневни грижи. „Сутрин първата ми работа е да видя цветята. Почиствам ги, изправям ги, овлажнявам въздуха в стаята, поливам, ако има нужда“, споделя перничанката. До тях непрекъснато стои кофа с вода, в която има една чаена лъжица захар и две - три капки лимон. Отварата при варене на яйца, или ориз, Мая винаги изсипва в кофата, добавя и обелки от мандарини, или нарязан и престоял 24 часа банан. Това е естествена тор за орхидеите, споделя тайната на красотата в дома ѝ Деянова. Вратите в жилището ѝ са отворени постоянно, за да циркулира въздухът. Същевременно не допуска да се получи течение, защото не е полезно за орхидеите.

Освен за своите, Мая се грижи и за чужди орхидеи, които реанимира. Перничанката, която е бивша кранистка в металургичната фирма „Стомана“, наследила от баща си любовта към цветята. Той имал над 60 саксии в дома си. Дъщеря му вече притежава два пъти повече. Петнадесетина саксии е подарила на пенсионерския клуб в кв. „Даскалово“, където членува.

Орхидеите са любимите цветя на Мая. Първата орхидея ѝ подарили преди четири години, след това още една и още една, и така - до 43. За отглеждането на цветята Мая почти не чете специализирана литература, следва интуицията си. Най-важното е да се гледат с любов, след това те се отблагодаряват, щастлива е перничанката.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини