Синдикатът на българските медицински специалисти сигнализира за проблеми, трудни условия и ниско заплащане

За проблемите с работното време и заплащането в областни болници сигнализираха от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) след извършени от организацията проверки. След подадени сигнали на работещи проверки са направени в УМБАЛ Бургас, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, МБАЛ Добрич, МБАЛ „Христо Ботев“ -Враца и Държавната психиатрична болница в село Карвуна. Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Мая Илиева, председател на Управителния съвет на СБМС.

Категорично трудовото законодателство не се спазва в нито една от болниците, каза тя. По думите ѝ има многократно неизпълнение на предписанията на съответните институции. Във всички от тях се нарушава извънредният труд. „Между 50 и 250 часа на месец работят колегите при разрешение на закона от 150 часа за година“, посочи Илиева.

Тя заяви, че СБМС е сигнализирало Главна инспекцията по труда заради отказа на част от лечебните заведения да допуснат проверка. По време на една от проверката от страна на болницата е извикана полиция, каза също Илиева.

Тя сигнализира и за липсата на редовни профилактични прегледи за работещите и липсата на работно облекло. Сред проблемите Илиева посочи и нередовното даване на купони за храна.

За ниско заплащане и трудни условия на работа алармира и Димитрия Димитрова, председател на Синдикална организация към Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП). По думите ѝ спешните медици са натоварени с несвойствени изисквания, като например освидетелстване на задържаните в районните полицейски управления.

От СБМС откроиха като проблем и липсата на кадри в системата. Засегната беше и темата за детското и училищното здравеопазване. На пресконференцията присъстваха представители на различни политически формации, които изразиха мнение за решаването на част от изложените проблеми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини