Опасен момент ли е свалянето на американския дрон от руски изтребители

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия след тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв, той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност, пише британският The Guardian.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания „дори през последните седмици“, но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", заяви прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти, които уж изсипали гориво по пътя на дрона и след това се сблъскали с него, представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути. През това време не е имало пряка комуникация между руските и американските военни, каза генерал Райдър.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море, тогава това съобщение ще се провали, защото това няма да се случи", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка“.

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона. След сблъсъка дистанционните американски пилоти са били принудени да го свалят в Черно море.

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Руското МО уточнява, че инцидентът е станал в 9:30 сутринта на 14 март в района на Крим. Според официалното съобщение "дронът с изключени транспондери е летял в посока Русия, нарушавайки границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установена с цел провеждане на специална военна операция."

След откриването на дрона изтребители от дежурните сили за ПВО са били вдигнати във въздуха.

Според Москва американския дрон MQ-9 Reaper е паднал в международни води, а причината е извършване на рязка  маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС. 

Бяхме принудени да разбием своя MQ-9 Reaper поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади. На брифинга той не уточни дали САЩ възнамеряват да се опитат да извадят останките от своя самолет от дъното на Черно море. В същото време той предположи, че руската страна все още не е получила фрагменти от дрона.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

Малко по-късно Джон Кърби заяви, че Съединените щати са предприели стъпки, за да предотвратят попадането на отломки от сваления дрон MQ-9 в неподходящи ръце.

"Без да навлизам в много подробности, мога да кажа, че по отношение на този дрон ние сме предприели мерки за защита на нашата собственост, по-специално на този самолет. Той е собственост на Съединените щати", каза Кърби, имайки предвид възможността Русия получаване на достъп до останките в морето. "Разбира се, не искаме те да попаднат в нечии ръце, освен в нашите", подчерта той.

Държавният департамент на САЩ е извикал посланика на Русия във Вашингтон след инцидента с дрона, съобщи Ройтерс, цитирайки Нед Прайс, говорителя на американското дипломатическо ведомство. Той допълни, че посланикът на САЩ в Москва е отправил остро послание до руското министерство на външните работи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ед
    един стар виц да напомня
    0 0
    11:24, 16 мар 2023
    Китайска батарея открила огън по мирно орящ съветски трактор.Тракторът отвърнал на огъня, унищожил китайската батарея, а след това мирно отлетял.След този инцидент Министерството на земеделието на СССР предупредило китайската страна, че при следваща провокация ще изпратят комбайн!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини