Мъжете са по-щастливи от жените преди да се пенсионират

Мъжете са най-щастливи в работата си, когато наближат възрастта за пенсия. Жените също преминават през такъв период, но не толкова интензивно колкото мъжете, показа изследване на британски учени, цитирано от в. "Дейли телеграф". 

Психолози от Университета в Портсмут изследвали 5000 държавни служители заедно с компанията Quality of Working Life Ltd. Резултатите показали, че хората, които са навършили 60 години, имат значително по-задоволителен професионален живот от колегите си на средна възраст, като "подемът в настроението" е по-силно изразен у мъжете. 

Изследването показало също, че качеството на трудовия живот обикновено е високо при младите служители. То е най-ниско при работниците на възраст между 25 и 59. Задоволството, което човек изпитва на работното си място, било оценено по скалата Work-Related Quality of Life. Мъжете, на които остават няколко години до пенсия, за пръв път в живота си стават много по-щастливи от работата си в сравнение с жените, каза д-р Дарън ван Лар. 

Досегашните изследвания сочеха, че дамите са общо взето по-щастливи от работата си. Психолозите смятат, че различното отношение на хората към труда и пенсионирането може да се корени в различията между мъжете и жените. 

Мъжете очакват пенсионирането си с нетърпение и го виждат като начин да спрат да работят и да отделят повече време на хобитата си. Жените пък ценят работата си заради възможностите да общуват и да си създават връзки, а не само като средство за прехрана. Перспективата да имат повече свободно време не ги привлича толкова, защото знаят, че пак ще трябва да се трудят, но този път вкъщи и по различен начин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини