Делегация на НАТО в Северна Македония: Изправени сме пред интензивна хибридна атака

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заедно с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, министъра на отбраната Славянка Петровска и министъра на информационното общество и администрацията Азир Алиу е провел работна среща с делегация на НАТО, водена от заместник-помощник генералния секретар по нововъзникващите предизвикателства пред сигурността Джеймс Апатурай, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие. 

Тема на разговора са били актуалните хибридни заплахи и атаки, пред които е изправена Северна Македония, както и останалите страни членки на Алианса.

Присъстващите на срещата са потвърдили,  че става въпрос за злонамерени опити за всяване на страх и безпокойство сред гражданите и уронване на доверието в институциите.

Секретарят на Съвета за координация на общността за сигурност и разузнаване на Република Северна Македония Даниела Илиоска бе домакин на среща на експертно ниво на делегация на НАТО. 

„Гражданите са в безопасност и ситуацията със сигурността в страната е стабилна. Изправени сме пред интензивна хибридна атака, чиято цел е да внесе безпокойство, страх, паника и хаос сред гражданите”, е посочила Илиоска. По думите на Апатурай Република Северна Македония трябва да бъде поощрена за стъпките, които е предприела за защита и изграждане на устойчивост на кибер и хибридните атаки и като член на НАТО не се изправя сама срещу това предизвикателство.

„НАТО и отделни съюзници вече споделят информация и предоставят техническа подкрепа. По време на моето посещение обсъдихме бъдещи стъпки, които могат да бъдат предприети за укрепване на киберсигурността на страната и укрепване на механизмите за ефективни действия на правителството“, допълни Апатурай.

„Тези заплахи идват към нас с ескалацията на военната агресия на Русия срещу Украйна и те са комбинация от участието на външни и вътрешни актьори. Такъв е случаят и в други страни от региона и други членки на НАТО. Всички страни от свободния свят са изправени пред нарастваща интензивност на хибридните заплахи. Ние си сътрудничим в международен план с всички партньорски организации и институции за сигурност от първия ден и от първата заплаха. Днес също имаме като гости експертен екип на НАТО, който е тук, за да задълбочим това сътрудничество“, е посочила Илиоска.

„Присъстващите министри имаха възможност да разговарят с експертния екип на НАТО в посока на предприетите до момента мерки и дейности, които гарантират стабилността и сигурността на гражданите, поради което, заедно със службите за сигурност, оценяват ситуацията в страната като напълно стабилна. На срещата беше обсъдена и връзката между началото на военната агресия срещу Украйна от страна на Русия и нейното съвпадение със засилването на хибридните атаки в региона и срещу други членки на НАТО”, пише в съобщението.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини