Разсекретиха информация за мащабно разследване на "хаванския синдром"

Широкомащабно разследване на разузнаването на САЩ е заключило, че е "много малко вероятно" чуждестранен противник да стои зад случаите на "хавански синдром", от който се оплакваха американски дипломати и разузнавачи по целия свят, предаде Ройтерс, като се позова на разсекретена информация, публикувана днес.

Мистериозното заболяване, за което първо съобщиха през 2016 г. американски служители в столицата на Куба, засегна дипломати и официални представители на САЩ в чужбина, както и членове на техните семейства. Сред неговите симптоми бяха мигрена, гадене, загуба на памет и замайване.

По оценка на американското разузнаване няма правдоподобни доказателства, че противник на САЩ притежава оръжие или устройство, способно да причинява симптоми, съответстващи на синдрома. Като част от разследването, продължило повече от шест години, американските разузнавателни агенции са разгледали и вероятността извънземни да са отговорни за "хаванския синдром", но са изключили такава възможност, заяви официален представител от САЩ пред репортери.

През януари служител от ЦРУ каза, че агенцията смята за малко вероятно Русия или друг "чуждестранен актьор" да е причинил повечето от необичайните здравни инциденти. Служителят, описвайки заключенията на междинен доклад за "хаванския синдром", заяви, че повечето от общо хиляда случаи "биха могли обосновано да бъдат обяснени със здравословни проблеми или технически фактори и фактори, произтичащи от средата, включително недиагностицирани досега заболявания".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини