Wizz Air прекратява полетите до Молдова

Авиокомпанията Wizz Air обяви, че прекратява полетите си до столицата на Молдова Кишинев поради опасения за безопасността на въздушното пространство над страната. Решението влиза в сила от 14 март, съобщава Ройтерс.

Молдовският орган за гражданска авиация реагира, като го обяви като взето "внезапно" и "достойно за съжаление".

Решението се взема на фона на засилващите се предупреждения, че Русия подготвя военна операция и в съседната на Украйна Молдова. Преди дни базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) обяви, че Кремъл подготвя операции "под чужд флаг" в Молдова и Черниговска област - на границата между Украйна и Беларус, като се позова на данни от украинското разузнаване. Също през февруари предупреждение отправи и молдовският президент Мая Санду, която заяви, че Русия е планирала организирането на държавен преврат в Молдова с помощта на обучени за военни действия наемници от Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора, които по сценарий трябва да атакуват правителствени сгради в Кишинев и да сменят властта в бившата съветска република.

В изявлението си Wizz Air заяви още, че ще заложи на допълнителни полети от румънския град Яш като заместители, включително нова услуга до Берлин и повече полети до Барселона, Милано Бергамо, Болоня, Рим Чампино, Рим Фуимичино, Дортуманд, Ларнака, Лондон Лутън и Тревизо.

Полетите до Будапеща и Прага няма да бъдат заменени, а тези до Кишинев ще бъдат пренасочени към други дестинации в мрежата на Wizz Air, съобщиха от компанията.

"Безопасността на пътниците и екипажа остава приоритет номер едно на Wizz Air и след последните събития в Молдова и повишения, но не непосредствен риск във въздушното пространство на страната, Wizz Air взе трудното, но отговорно решение да преустанови всички полети до Кишинев от 14 март", заявяват от компанията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини