Какво представлява договорът Нов СТАРТ?

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора "Нов СТАРТ" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, след като обвини Запада, че е пряко замесен в опити да бъдат нанесени удари по нейни стратегически военновъздушни бази, съобщи Ройтерс.

Агенцията дава справка за това какво представлява въпросното споразумение между Москва и Вашингтон.

Договорът "Нов СТАРТ" беше подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, и предвижда ограничаване на броя на стратегическите ядрени глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат. 

Споразумението влезе в сила през 2011 г. и срокът му на действие бе удължен с пет години през 2021 г., след като Джо Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати. "Нов СТАРТ" дава възможност на американски и руски инспектори да гарантират, че двете страни спазват уговорените условия. 

Въпреки това проверките бяха временно преустановени през март 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус. 

Миналата година бе предвидено да бъдат проведени преговори между Москва и Вашингтон в Египет, но Русия ги отложи и нито една от двете страни не предложи нова дата.

По-рано този месец Русия каза, че иска договорът да остане в сила, въпреки че определи подхода на САЩ към контрола върху въоръжаването като деструктивен.

Русия и САЩ, които притежават общо около 90 процента от ядрените бойни глави в света, подчертаха, че на всяка цена трябва да се избегне война между ядрените сили. 

Въпреки това руската инвазия в Украйна тласна двете страни най-близо до пряката конфронтация за последните 60 години.

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора, като посочиха, че тя не допуска извършването на инспекции на своя територия. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини