Санкционираният по закона Магнитски Иван Генов бил в инициативния комитет, издигнал Румен Радев

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е бил сред членовете на инициативния комитет, издигнали на 27 септември 2021 г. президента Румен Радев за втори мандат, припомня "Клуб З". Генов е бивш депутат от БСП в 44-ото Народно събрание.

В петък (10 февруари) Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България, включително Генов.

Според официалната информация друг от санкционираните - Румен Овчаров, многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй". Твърди се, че е получил над 5 млн. евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката. Според данните Овчаров се е облагодетелствал от завишените цени на енергията чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара, като е координирал с Иван Генов и бившия заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов взимането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги на АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси и е избягвал контрол чрез офшорно управление.

Иван Генов вече обяви, че няма понятие защо е попаднал в този списък. Пред "24 часа" той коментира, че има снимка с представителя на "Уестингхаус" в Европа, която е от момент на модернизацията на 5 и 6 блок на "АЕЦ "Козлодуй", в която американската компания участва.

"За мен е абсурдно, не знам по каква схема съм се появил, а и честно казано - не ме интересува", заяви още той.

В първия си коментар за новия пакет от санкции пресслужбата на президента Румен Радев посочи, че държавният глава високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини