Всички компютри на света не биха могли да се справят. Дешифрираха кода на Мери Стюарт

Трима учени са успели да дешифрират 55 тайни писма, написани от низвергнатата кралица на Шотландия, Мери Стюарт, между 1578 и 1584 г., докато е била затворена в английския замък Фодърингей, съобщи АФП.

Френският програмист Жорж Ласри, немският пианист и професор по музика Норберт Биерман и японският астрофизик Сатоши Томокид– и тримата запалени криптографи, са търсили ключа към шифъра в свободното си време. Експертите вече нарекоха постижението им „най-значимото в изследването на живота на Мери Стюарт за повече от сто години“. Писмата били каталогизирани погрешно в Националната библиотека на Франция.

За да скрие съдържанието на кореспонденцията си от шпионите на английската кралица Елизабет I, Мери Стюарт използва изключително сложна система, при която една и съща буква може да бъде обозначена с различни знаци в зависимост от ключове, поставени в текста. „Всички компютри в света не биха могли да се справят с декриптирането в продължение на хиляда години“, каза Ласри. Той оприличи процеса на „решаване на изключително трудна кръстословица“.

Джон Гай, професор по история в Кембриджкия университет, каза пред изданието, че Мери Стюарт адресира повечето от писмата до френския посланик в Англия Мишел дьо Кастелно Мовисиер. Те обсъждат евентуалния брак на Елизабет I с престолонаследника на френския трон, херцога на Анжу Франсоа дьо Валоа, което разделя придворните на два лагера.

„Мери Стюарт e имала много различни и доста точни източници на информация и самата тя е била добре запозната с придворните взаимоотношения“, обяснява Гай, като добавя: „Традиционно я наричат ​​„прокълнатата царица“, прекарала 19 години в затвора, занимавайки се с бродиране. В писмата си обаче тя се появява по съвсем различен начин“.

Мери Стюарт става кралица на Шотландия през 1542 г. веднага след раждането си. Кралица на Франция на 16 след брака с Франсоа II, вдовица на 18, също и претендентка за английския престол. Мери се противопоставя на натиска да се омъжи повторно. Вместо това, тя се връща в родната Шотландия, за да си върне трона, който ѝ принадлежи по право.

Шотландия и Англия обаче попадат под управлението на нейната братовчедка, властната Елизабет І. 

В резултат на въстанието през 1567 г. Мери Стюарт абдикира в полза на сина си Джеймс и бяга в Англия, където е арестувана и екзекутирана през 1584 г. по обвинения в заговор срещу английската кралица Елизабет I.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини