Google Phone може сериозно да повлияе на мобилната индустрия

Темата за мобилен телефон от Google все по-често се повдига в Интернет. Което означава, че е реално догодина такова устройство да бъде представено. Този пък обаче масло в огъня наливат не медиите или анализаторите, а самата компания, която наскоро купи Gizmo5. Това е малък екип, разработил технология, позволяваща да се съедини услугата Google Voice с различните VoIP мрежи, например Skype. По този начин Google може да предложи пълен спектър от мобилни услуги, включително гласова връзка между Google Phone и всеки друг компютър и телефон, независимо дали това са мобилни или стационарни телефони, във всяка точка на света и то безплатно. 

Тоест, проектът Google Phone няма да е просто комуникатор, но ще е и сериозен удар по мобилната индустрия и VoIP комуникациите. Макар, че в този случай хардуерната и софтуерната съставна също да са важни. Съгласно данни на Times Online, устройството ще е едно от най-мощните портативни устройства на пазара. То ще притежава голям сензорен дисплей и процесор два пъти по-мощен от този на iPhone 3GS. Вероятно Google Phone първи ще предложи най-новата версия на Android, известна с названието Flan. Според анализатора от Northeast Securities Ашок Кумар, производител на крайния продукт ще е тайванската компания HTC, а процесорът на комуникатора ще е от Qualcomm.

Използването на услугата Google Voice в рамките на Google Phone ще осигури на потребителите възможност за безплатни разговори и видеовръзка в рамките на една държава, а международната свързаност в този случай ще е много по-евтина, отколкото при използване на традиционните мрежи. Освен това, благодарение на съвременни технологии за разпознаване на реч, разработката на Google ще може да конвертира гласовите съобщения в електронни писма и текстовите съобщения ще могат да се изпращат безплатно. „В мобилната индустрия все още не е имало такава ситуация, когато един производител контролира абсолютно всичко, като се започне от операционните системи и се стигне до услугите“, - казва Кумар.

Независимо от розовите планове и невероятните перспективи, Google трябва да реши и сериозни проблеми. Например, как да осигури взаимодействие на своя телефон с мобилните мрежи – използването само на Wi-Fi сериозно ограничава функционалността на Google Phone. В същото време, мобилните оператори едва ли ще бъдат във възторг от идеята да загубят пари от гласовата връзка или от SMS съобщенията, като се превърнат само в канал за пренос на данните на Google и нейните услуги. Вероятно затова Интернет гигантът все още не коментира ситуацията със своя бъдещ телефон.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини