Кой е най-подходящият спорт за вас?

Спортът е здраве - този, който прави добро на тялото си, се чувства здрав и енергичен. Но кой вид спорт е най-подходящ? Оказва се, че съвсем не всеки вид спорт е полезен без уговорки.

Ето някои от най-големите заблуди, публикувани от Дойче веле:

Магнезият помага

Това не е истина: учени от Фрайбург са стигнали до доста разочароващи резултати, що се отнася до възможностите на магнезия да противодейства при спазми. От тях излиза, че един спортист трябва да приеме между 400 и 600 милиграма, за да може да усети ефекта от магнезия. Толкова много магнезий обаче със сигурност ще предизвика разстройство.

Прекаляването с тренировките вреди на костите

Още една заблуда: мускулите са свързани с костите чрез сухожилия. При движението на мускулите костната система се стимулира, а резултатът е, че костната маса остава плътна и дава опора. Респективно - спортът е най-добрата защита от изтъняването и трошливостта на костите. Измерванията сочат: при продължителна неактивност костите губят маса и стават по-крехки.

Спортът преди закуска изгаря най-много мазнини

Не е вярно - това, че още гладното и жадно тяло изразходва при тичането своите резерви от мазнина, не отговаря на истината. Енергията идва от хранилищата на гликоген в мускулите, които сутрин рано са все още добре запълнени. Но ако се впуснете в тичане на гладно, съществува опасността от спад в равнището на кръвната захар и така умората настъпва много по-бързо.

Голфът почти не носи риск от наранявания

И това не е истина - почти половината от всички непрофесионални играчи на голф имат хронични оплаквания. В челото на списъка е гърбът, следван от коленете, хълбоците и лактите. Нараняванията се дължат както на прекаляването с играта, така и на недобрата техника на замаха. Играчите между 40 и 50 години много често страдат и от дискова херния.

Тренировките "корем, крака, дупе" не влияят на здравето

Поредната заблуда: заниманията с този вид тренинг стимулират защитните сили на тялото, предизвиквайки леко възпаление в мускулните клетки. И подобно на случващото се при една лека инфекция, и тук в отговор се създават повечеимунни клетки. Поради това медиците препоръчват този вид упражнения да се правят 2 до 3 пъти седмично по 45 мин. И още нещо важно - съблюдавайте непременно времетраенето на почивките.

Полза има само от продължителния туризъм

Не е истина: здравният център в Кьолн доказва със свое проучване, че и 3 000 крачки повече от обичайното водят до осезаемо намаляване на отлаганията по стените на кръвоносните съдове. Причината: при заниманията с туризъм пулсът и кръвното налагяне намаляват, кръвообращението се подобрява. Постига се и укрепване на сърдечната мускулатура.

"Нордик уокинг" само веднъж в седмицата не носи нищо

Невярно: изследване на байройтския университет показва следното: този, който тренира само по 1 час на седмица този вид туристическо ходене, ще бъде след една година в много по-добро здравословно състояние от преди. Стойностите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерина се подобряват с до 20 процента. Същевременно се подобрява и оросяването на мозъка благодарение на образуването на нови нервни клетки.

Най-много калории се топят с джогинг

Поредната заблуда: изследователи от университета в Милано са установили, че при тичане на пътека жените изразходват за едно и също време повече калории, отколкото при джогинга. При следните предпоставки обаче: пътеката е настроена така, че пулсът да расте. Което означава, че който тича 30 минути по пътека с по-висока скорост, изразходва около 350 калории.

При болки в гърба да се укрепват гръбните мускули

И това схващане не отговаря на истината: много по-важно е изграждането на силни коремни мускули. Затова е далеч по-смислено да се правят и съответните тренировки. Все пак най-напред е препоръчително посещението при лекаря, за да бъдат изключени вероятните други причини за страданията.

Трайните спортни занимания увреждат гърба

Не е вярно: при движението се стимулира оросяването, хрущялите на гръбначния стълб остават във форма. Недостатъчното движение води до порьозност на обвивката на хрущялите и до разкъсвания, така че вътрешността набъбва и оказва натиск върху нервите. Болките стават все по-непоносими, получава се дискова херния. 

За хората над 60 е безсмислено да се захващат със спорт

И това не отговаря на истината: проучванията показват, че и тренировките над 60-годишна възраст забавят значително процесите на стареене и загуба на силите, същевременно насърчават доброто състояние на паметта. Експертите препоръчват тези видове спорт, които тренират цялото тяло: туризъм, разходки, плуване, танци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини