Минибобът: 40-тонна структура блести, отразява и реагира на времето в Манхатън

Инсталацията на британско-индийския скулптор и концептуален артист Аниш Капур е открита в Ню Йорк след години на очакване, съобщи „АРТнюз“.

Скулптурата представлява умалена версия на известния „Клауд Гейт“, открит в Чикаго през 2006 г. – структура, направена от над 150 слоя неръждаема стомана, с огледална повърхност, която изкривява заобикалящата среда. Типична за творчеството на Капур, отразителната повърхност с качеството да деформира изображението, вдъхновена от течния живак, е огъната под формата на бобено зърно, заради което популярният прякор избран от публиката е „Дъ Бийн“ („Бобът“).

Новата инсталация се намира в Трайбека, Манхатан, и се оценява на цена между 8 и 10 милиона щатски долара. „Минибобът“, наречен за момента от изданието, е вграден в луксозната жилищна сграда „Дженга тауър“.

Причината за около четиригодишното отлагане на откриването са проблеми с построяването, както и ефектът на КОВИД-19 върху методите за транспортиране на 40-тонната структура.

„Когато бъде завършена, скулптурата ще бъде скачена с мрежа от кабели и пружини, така че да може едва забележимо да се движи при промени в температурата или при натиск от вятър и сняг“, споменава имейл от 2018  г. от производителя, „Пърформанс Стръкчърс, Инк.“ до разработчика „Алексико Груп“, получен от изданието „Трайбека Ситизън“.

Скулптурата вече е общодостъпна, но ще остане безименна до провеждането на церемонията по именуване тази пролет.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини