Германската компания Rheinmetall е готова да прехвърли в Украйна не само танкове Leopard

Германската отбранителна група Rheinmetall може да прехвърли голямо количество боеприпаси за танкове Leopard, които ще бъдат изпратени в Украйна.

Това съобщи Rheinische Post.

Отбелязва се, че концернът е увеличил значително капацитета си, особено в сектора на големия калибър.

"Инвестирахме и ще продължим да инвестираме, като засилваме производството и наемаме допълнителен персонал. Правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна, НАТО и германското правителство", заявиха от Rheinmetall.

Между другото, благодарение на увеличения капацитет компанията е в състояние да посрещне очаквания ръст на търсенето от страна на Бундесвера и въоръжените сили на други танкове Leopard.

Германия ще достави своята партида танкове "Леопард 2" на Украйна до края на март, заяви вчера министърът на отбраната на страната Борис Писториус, цитиран от "Франс прес".

По време на посещение на войските в Саксония-Анхалт, той уточни, че бронираните машини ще бъдат доставени до края на първото тримесечие.

По негови думи решението танковете да бъдат изпратени на Киев преди предполагаемата офанзива на Русия, планирана за пролетта, е било "навременно".

По-рано тази седмица Писториус заяви, че танковете, които Берлин ще изпрати в Украйна, може да бъдат "оперативни след около три месеца".

Германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

От своя страна Кремъл предупреди за възможна ескалация на войната заради "изключително опасното" решение на Берлин.

От месеци Украйна призовава Запада да ѝ изпрати основни бойни танкове, които биха дали на силите ѝ огнева мощ, защита и мобилност, за да пробият руските отбранителни линии и да преминат през окупираните от нашествениците територии.

Двадесет армии по целия свят разполагат с "Леопард", които са германско производство. Полша и Финландия вече обещаха такива доставки за Киев, след като получат съгласие от Берлин, като се очаква няколко други страни също бързо да се присъединят към този ход.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини