Парламентът ратифицира Споразумението за придобиване и взаимно обслужване между МO и Департамента по отбраната на САЩ

Парламентът гласува на две четения законопроект за ратифициране на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените американски щати. Вносител е Министерският съвет.

От 2001 г. между българското Министерство на отбраната и Департамента по отбраната на САЩ е в сила Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (US-BU-01). Този документ е основният регламентиращ инструмент за логистичното осигуряване при провеждане на тренировки и дейности, особено във връзка с изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между правителствата на двете страни.

Документът установява основните принципи и процедури за осъществяване на взаимното предоставяне на логистична подкрепа, състояща се в осигуряване, при възможност, за страните на материални средства или подпомагащи дейности за въоръжените сили на двете държави. То спомага за повишаване на оперативната съвместимост, боеготовност и ефективност на въоръжените сили чрез осигуряване на логистична военна поддръжка.

Актуализацията на споразумението от 2001 г. и сключване на ново – BGR-USA-02 се налага поради промени в структурите на двете страни, както и с оглед на гарантиране на правната база за пълноценно прилагане на всички възможности, предвидени в документаq посочва в мотивите си вносителят.

Ратификацията на споразумението от Народното събрание се налага с цел максимално използване на предвидените в проекта възможности за логистично осигуряване между двете страни, свързано с разпореждане с вещи–държавна собственост.

Документът предвижда възможност за размяна в натура, предоставяне на подкрепа, включително вещи, срещу получаване на аналогични по стойност такива, както и предоставяне срещу заплащане на стойността на вещта или услугата. Тези механизми се използват като средство за логистично осигуряване и подкрепа между съюзни държави в рамките на НАТО, но не са предвидени в Закона за държавната собственост, който изчерпателно урежда възможностите за разпореждане с вещи в управление на бюджетни структури, което налага предприемане на законодателни мерки и налага споразумението да бъде ратифицирано от Народното събрание.

"БСП за България" и "Възраждане" обявиха, че ще се въздържат при гласуването.

Според Николай Дренчев от "Възраждане" този законопроект в по-голяма степен облагодетелства САЩ, защото те имат повече военни на наша територия, отколкото ние в САЩ. Става въпрос как изпълнителната власт ще защитава националните ни интереси, коментира той. Защото, изтъкна депутатът, в много случаи може да се окаже, че когато предоставяме услуги, те ще се заплащат по български цени, които са много изгодни, но когато ние заплащаме услуги в САЩ - на цени, които са много по-високи. 

Румен Гечев от "БСП за България" заяви, нашият партньор - САЩ, не е изпълнил ангажимента си към България и, прибирайки 2,5 млрд. лв. от българския народ, не е доставил изтребителите F-16 Block 75. Той изрази възмущение, че няма представител на МС, който да обясни какви структурни промени и нови възможности са възникнали, за да се налага преподписване на споразумението. 

Председателят на парламентарната комисия от отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) обясни, че споразумението е от 2001 г. и то е за логистично осигуряване на вода, квартири, транспорт, медицински и комуникационни услуги, резервни части, пристанищни услуги и няма  да летят самолети над наша територия, както някои депутати се опитват да внушат. В него не фигурират и оръжейни системи. Единствената промяна в споразумението е, че през 2021 г. с промени в Закона за отбраната е създадено Командване за логистично поддържане у нас, обясни Гаджев какви структурни промени се визират в документа.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини