Самолет от Нова Зеландия за Австралия подаде сигнал за тревога, кацна успешно с един двигател

Самолет на авиокомпания "Куонтас" (Qantas), пътуващ от Нова Зеландия за Сидни, е подал днес сигнал за тревога над океана, предаде Асошиейтед прес.

Спешните служби на щата Нов Южен Уелс потвърдиха, че парамедиците са задействали спасителен план, след като самолетът е обявил тревога, докато е летял над Тасманово море между Австралия и Нова Зеландия..

Линейки посрещнаха QF144 със 145 пътници от Окланд на летището в Сидни. Първоначалният сигнал за тревога във въздуха е бил заради проблем с двигателя. Тревогата е била понижена до PAN – "евентуална нужда от помощ, преди самото кацане.

Самолетът Boeing 737-800 кацна без инциденти на пистата на летището в Сидни, каза репортер на AFP на мястото на инцидента и сега ще бъде инспектиран от инженери.

Авиокомпанията не идентифицира точно проблема, но каза, че един от двигателите на самолета е "имал проблем" около два часа след излитането.

"Въпреки че спирането на двигателите по време на полет е рядкост и естествено би било тревожно за нашите пътници, нашите пилоти са обучени да ги управляват безопасно и самолетите са проектирани да летят за продължителен период с един двигател", се казва в съобщението.

Airservices Australia, правителственият авиационен регулатор, каза, че PAN показва ситуация, която „изисква внимание от контрола на въздушното движение“.

Qantas редовно се класира сред най-безопасните авиокомпании в света и не е участвала в фатален инцидент повече от 70 години.

Boeing 737-800 е двумоторен самолет и може да каца безопасно само с един двигател.

Според австралийското правителство сигналът за тревога "показва, че самолетът е в сериозна и непосредствена опасност и изисква незабавна помощ".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини