Украински бойци: В Соледар се води окопна война

В Соледар започва продължителна конфронтация за позиционна издръжливост, заяви Степан Барна, военнослужещ от въоръжените сили на Украйна.

„В Соледар се води окопна война, тоест позициите на двете страни са фиксирани и е рано да се говори за загуба на Соледар. Мисля, че Генералния щаб на Украйна ще разработи стратегия за укрепване на украинските позиции. Фактът, че руската страна е подобрила военното си положение в Соледар, не означава, че това ще има стратегическо значение от гледна точка на потенциалните резултати от битката", каза Барна пред Espresso TV.

Военният от въоръжените сили на Украйна добави още, че окупаторите използват неконвенционални оръжия.

"Артилерийски, танков, минометен обстрел има всеки ден. Врагът използва фосфорни бомби", каза Барна.

Военните казват, че в това направление има около 20 хиляди бойци на ЧВК Вагнер. В момента тактиката на руснаците остава непроменена - те все още се опитват да се възползват от тяхната численост. Има "много вражеска пехота", разказват украински бойци пред ТСН.

"Някъде в тази посока има до 20 000 затворници от Вагнер. Близка стрелба с гранатомети и картечници, артилерийска подкрепа, танкова подкрепа. Ако могат, те пробиват нашата огнева линия, след това действа танк, миномети. И така продължават да атакуват с масовост“, споделя един от украинските защитници.

Сега боевете в тази посока се водят на юг от Бахмут, главният град на този участък на фронта. Там руснаците се опитват да атакуват на "вълни": когато една вълна падне от удара на въоръжените сили на Украйна, веднага се задава следващата. Хиляди тела на руски войници остават на бойното поле.

Армията смята, че настъплението на руснаците в Соледар наистина може да удари източния фланг на отбраната на Бахмут и да премести фронтовата линия към града. В същото време въоръжените сили на Украйна са толкова окопани там, че нови атаки ще им струват на руснаците загуби с хиляди.

Битката за Соледар

Почти три седмици се водят ожесточени битки за Соледар. Няколко пъти руснаците обявиха превземането на града, но тази информация никога не беше потвърдена. Украинските защитници държат позициите си.

Според началника на източната групировка войски Сергей Череватий руснаците се опитват да превземат Соледар, за да навлязат дълбоко в района на Донецк и да превземат целия Донбас.

Офицерът от първата отделна бригада специални сили Тарас Березовец каза, че след провалите в Бахмут целият елит на руската армия е прехвърлен да щурмува Соледар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини