Борисов: Има реални шансове за правителство, ако мандатът е при "Демократична България"

Има реални шансове третият мандат да стане, ако отиде при "Демократична България"(ДБ), ако е при "Български възход" (БВ) - може да се събере някакво мнозинство, но няма да е стабилно. Това коментира на среща с депутатите на ГЕРБ, излъчвана във фейсбук, лидерът на партията Бойко Борисов. 

Според него, ако искат да "изложат" БСП за пореден път, мандатът ще бъде даден на тях. Борисов припомни, че има решение на конгреса на формацията да не се коалират с левицата.

Той изрази и съмнение, че самите членове на ДБ ще са съгласни на коалиция със социалистите.

Извинявам се на Христо Иванов, не исках да го заличавам, унищожавам, като политик, да предопределям, като го предложих за премиер, обясни Борисов пред депутатите си. Той добави, че е тяхна работа кого ще предложат - дали Атанас Атанасов, дали Ивайло Мирчев, но единственото важно е кандидатът да е овластен от партиите и от коалицията им, за да има мандат за преговори. Ще искам подписване и то на лидерите, категоричен беше председателят на ГЕРБ и допълни, че пожелава на ДБ мъжество.

Борисов смята, че с Христо Иванов могат да се договорят, както вече са го правили, но е важно да се подпишат под това, което ще изпълняват. Вариантът е в техните ръце, само в този вариант може да има стабилно работещо правителство, изтъкна председателят на ГЕРБ. "Продължаваме Промяната" (ПП) по ценности, щат не щат, тези неща трябва да ги подкрепят, каза още той. Борисов посочи, че с популистките си решения ПП са заели място вляво, а при гласуването на бюджета се е видяло, че ДБ не искат да се съобразяват с популистките им решение. По думите на лидера на ГЕРБ ПП са в изолация по отношение на предлаганите от тях законопроекти и дори декларацията им миналата седмица е била подкрепена от 63 депутати.

Борисов коментира още, че не разбира какви точно хора ще влязат в "техническо правителство", за което говори съпредседателят на ДБ Христо Иванов, тъй като ще трябва да вземат политически решения. Когото искат да сложат, но да използват случая и да съберат мнозинство, призова той. 

Бившият премиер за пореден път отрече да се е виждал с президента Румен Радев през последните години и добави, че, ако Асен Василев докаже твърденията си, ще си подаде оставката.

Борисов изрази оптимизъм за ползотворна работа на парламента през тази седмица, който трябва да приеме редица важни законопроекти - в енергетиката, за хората с увреждания за IT сектора. Като спрете всички тези милиарди, които отиват към "Лукойл", много хора ще се натъжат, но ще се радва народът, защото всеки, който отиде на бензиностанциите, ще си получи единия лев, коментира Борисов във връзка със законопроекта на ГЕРБ, който предвижда облагане на свръхпечалбата на рафинерията. Изключителен оптимист съм за следващите дни на парламента, защото за реакторите на Атомната електроцентрала в Козлодуй ще има огромно мнозинство, защото е правилно и за хората с увреждания, посочи лидерът на партията. Той изрази увереност и че ще има мнозинство по отношение преработването на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката. В този парламент вие сте изключително дисциплинирани, виждам много ентусиазъм у вас, похвали депутатите си председателят на политическата сила.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в дневния ред на Народното събрание трябва да влезе и искането на ПП за изслушване на министъра на енергетиката и тя обеща парламентарната група да го подкрепи.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев се надява в четвъртък да минат всички енергийни теми, най-важна сред които е темата за компенсации за бензина и дизела. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини