Пригожин обяви, че "Вагнер" са превзели Соледар

Украинският град Соледар, за който в последните дни се водеха ожесточени сражения, е поставен под контрол на бойците на руската военна групировка "Вагнер", предадоха световните агенции. Това съобщи руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е ръководител на "Вагнер".

"Подразделенията на частната военизирана компания "Вагнер" взеха под контрол цялата територия на Соледар",  се казва в съобщение на Пригожин, качено в "Телеграм" от пресслужбата му. В него се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения. Броят на пленените украински военни ще бъде съобщен утре (11 януари), се допълва още в текста.

Битките за Соледар

Във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза бойците от 46-та отделна аеромобилна бригада за тяхната смелост и твърдост при защитата на Соледар.

Няколко парашутисти от 46-та аеромобилна бригада, която защитава Соледар, са получили измръзване, а на един от бойците ще бъдат ампутирани десет пръста на краката. Това написа във Фейсбук журналистът Юрий Бутусов. Според него украинските войски правят всичко възможно, а някои части - и невъзможното.

Вечерта заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа в Telegram, че украинските бойци смело държат отбраната, тежките боеве продължават.

Тя отбеляза, че противникът не обръща внимание на големите загуби на своя личен състав и продължава активното нападение. В същото време тя отбеляза, че подстъпите към украинските позиции са осеяни с тела на загинали нашественици.

Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента, каза, че окупаторите са установили огневи контрол над магистралата Бахмут-Соледар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини