Чавушоглу: Турция подкрепя мирния план, предлаган от украинския президент Володимир Зеленски

Турция подкрепя мирния план, предлаган от украинския президент Володимир Зеленски, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на посещение в Република Южна Африка, предаде турската частна телевизия CNN-Turkк.

Чавушоглу посочи, че Турция полага интензивни усилия за осигуряване на мира още от началото на войната.

"Нашата цел, разбира се, е траен мир и взаимно приемливо решение. Ние вярваме, че тази война ще бъде прекратена на масата за преговори и колкото по-скоро успеем да го осъществим, толкова по-добре", добави министърът.

Той посочи, че понастоящем Русия изразява готовност за преговори, а украинският президент предлага мирен план, състоящ се от десет точки.

"Ние, Турция, подкрепяме този мирен план и продължаваме да работим по него", каза Чавушоглу. 

По думите му Турция е страна, която наистина полага много големи усилия за намирането на изход от военния конфликт в Украйна. "И въпреки войната, вярвам, че виждаме реалните резултати от дипломацията. В момента се водят преговори в много други измерения, като размяната на военнопленници, преговорите за Запорожие. Някои от тези разговори се провеждат в Истанбул. Бих искал да кажа следното: да, води се война, но ние сме в процес на взаимодействие, в процес на ангажиране и с двете страни. Опитваме се да сложим край на тази война възможно най-скоро", заяви още Чавушоглу, цитиран от БТА.

В последните дни на 2022 година стана ясно, че Зеленски обсъжда с президента на САЩ Джо Байдън своя мирен план от десет точки и призовава световните лидери да проведат среща на върха за глобален мир въз основа на него.

Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022.

Планът изисква:

  1. Радиационна и ядрена безопасност, съсредоточена върху възстановяването на сигурността около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, която в момента е окупирана от руските сили.
  2. Продоволствена сигурност, включително защита и гарантиране на износа на зърно от Украйна за най-бедните страни в света.
  3. Енергийна сигурност, с акцент върху тавана на цените за руските енергийни ресурси, както и подпомагане на Украйна при възстановяването на енергийната ѝ инфраструктура, половината от която е повредена от руски атаки.
  4. Освобождаване на всички затворници и депортирани, включително военнопленници и деца, отведени в Русия.
  5. Възстановяване на териториалната цялост на Украйна и препотвърждаването ѝ от Русия съгласно Хартата на ООН, което според Зеленски "не подлежи на преговори".
  6. Изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.
  7. Справедливост, включително създаването на специален трибунал за разследване на руски военни престъпления.
  8. Защита на околната среда, с акцент върху разминирането и възстановяването на пречиствателните съоръжения.
  9. Предотвратяване на ескалация на конфликта и изграждане на архитектура за сигурност в евроатлантическото пространство, включително гаранции за Украйна.
  10. Потвърждение за края на войната, включително документ, подписан от участващите страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини