Шокиращо: Морски пехотинец оцеля след операция на мозъка в бункер в Мариупол

Освободеният от руски плен 34-годишен неврохирург Дмитрий Кубряк сподели как в бункера на стоманодобивния завод  "Илич" в Мариупол e извършил уникална операция на отворен мозък, която спасила живота на морски пехотинец Павел Самбур.

По думите му първоначално не са разчитали на успех, тъй като боецът е изпаднал в кома веднага след раняването.

"Анестезиологът настоя: Нека се опитаме да направим нещо ... . Честно казано, приех операцията като авантюра, но се опитахме ... Действахме на сляпо. Разбрахме, че в главата на човек е катастрофа, но можехме не оценим нейния мащаб. Операцията продължи четири часа. Периодично електричеството, което в бункера е на генератори, изчезваше. Имахме на челата фенери... Повдигнахме костта на пациента, разрязахме твърдата мозъчна обвивка. Част от мозъка се оказа разрушена, наложи се просто да я премахнем. Премахнахме една трета от дясното полукълбо, тъй като не беше жизнеспособна, налягането падна до 50 на 0", разказва неврохирургът в интервю за УНИАН.

Според него, когато ги взели в плен, руските лекари не са вярвали, че морският пехотинец е оцелял след толкова тежка неврохирургична операция в бункера. "По-късно, когато разбраха, че това е истина, дори някак си започнаха да ни уважават".

"Когато боецът беше откаран в Донецк, бях скептичен за шансовете му за живот. Както се оказа, напразно. Явно Господ искаше той да оцелее. Той се възстанови добре. Има напълно запазени двигателни функции на ръцете и краката. Не се нуждае от чужда помощ. Интелектът не е пострадал. Макар, разбира се, има някои нарушения на координацията, паметта и концентрацията на вниманието са пострадали малко, но това са дреболии. И аз съм щастлив, че това се случи", допълва Дмитрий Кубряк.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини