Извънредно положение в енергийната система на Украйна

Укренерго обяви извънредно положение в енергийната система на Украйна от 16 декември 2022 г. Както се съобщава на уебсайта на компанията, в резултат на руски атаки от енергийни съоръжения има загуба на 50% от потреблението на Обединената енергийна система на Украйна (ОЕС). В тази връзка компанията обяви режим на срив на системата.

„На 16 декември 2022 г. в резултат на масирани ракетни атаки на Руската федерация по електроенергийната инфраструктура на Украйна бяха загубени повече от 50% от потреблението на УЕС на Украйна, което съгласно клауза 2.4 от Преносната система Код, определя началото на системния авариен режим“, се казва в доклада.

Според правилата на пазара, при такава значителна загуба на потребление на електрическата система, се обявява извънредна ситуация:

„Съгласно правилата на пазара (Глава 9, параграф 9.1.2), ние информираме за възникване на извънредна ситуация, считано от периода на фактуриране от 09:00 часа на 16.12.2022 г.“

По-късно Укренерго добави, че извънредното положение е въведено само за участниците на пазара на електроенергия. Като се има предвид, че това вече е 9-ата вълна на ракетни атаки по енергийни съоръжения, възстановяването на електроснабдяването може да отнеме повече време от преди. Приоритетно с електроенергия ще бъдат захранвани критични инфраструктурни обекти: болници, ВиК, топлоснабдителни съоръжения, пречиствателни съоръжения.

Отбелязва се, че в резултат на ударите днес най-много са пострадали северните, южните и централните райони.

"Енергетиците държат ситуацията под контрол. Въпреки всички щети и благодарение на професионалната работа на енергетиците в електроенергийната система се поддържа стабилна честота от 50 Hz, работим синхронно с европейската континентална мрежа", увериха от Укренерго.

Масирана ракетна атака срещу Украйна на 16 декември 2022 г

На 16 декември Русия нанесе масиран ракетен удар по територията на Украйна. Експлозии прозвучаха в редица градове - Киев, Харков, Запорожие, Днепър, Кривой Рог и др.

Говорителят на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат съобщи, че над Украйна са прилетели над 60 ракети, а ПВО е работила добре.

В Украйна са въведени аварийни прекъсвания на електрозахранването заради удари на вражески ракети по енергийни съоръжения. Съобщено бе, че Харков и Кировоградска област са без ток.

В резултат на масирана руска ракетна атака на 16 декември са били повредени обекти на енергийната инфраструктура в Източна и Южна Украйна, каза министърът на енергетиката Герман Галущенко. "Възникват аварийни прекъсвания. При първа възможност енергетиците ще възобновят електрозахранването", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини