Тренд: Българите определят 2022 като лоша година и дават рекордно ниска оценка на парламента

Изображение 1 от 4

    Българите оценяват 2022 г. като лоша година за България, а очакванията за следващата са песимистични. Това сочат данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и оценка за отминаващата 2022 година.

    Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

    Според проучването оценката за работата на парламента е рекордно ниска. От „Тренд“ отчитат още, че симпатизантите на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ оттеглят подкрепата си от президента Румен Радев. 

    През декември е регистриран рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента (9%), а 82% дават отрицателна оценка. Малко над една четвърт (26%) оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред които дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“.

    Според данните на „Тренд“ отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

    Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври, отчитат още социолозите. ГЕРБ остава лидер с 25.8% от гласуващите. „Продължаваме Промяната“ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11.6%) и „Възраждане“ (11.3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от „Демократична България“ (7.3%) и „Български възход“ (4%).

    В проучването е регистрирана поредна година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022  като добра година за България, а 79% - като лоша. Лошите оценки за годината започват още с ковид пандемията през 2020 г. и се задържат през 2021 година. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 година.

    В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 г. насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати – за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

    Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% от анкетираните са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г., 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания. 

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини