Възстановяват гроба на загинал граничар

Клуб „Вергил Ваклинов“ - Кюстендил възстановява гроба на загиналия преди 70 години граничар младши лейтенант Георги Стоименов от радомирското село Стефаново. Това съобщи на БТА Александър Кръстев - подполковник от запаса и председател на клуб „Вергил Ваклинов“. Днес е започнало разчистване на гроба, който се намира в землището на село Червена могила.

От клуба ще монтират и възпоменателна плоча на чешмата в махала „Егреците“, където е роден и живял граничарят. Официалната церемония по откриването ѝ е планирана за 25 март.

Мл. лейт. Георги Стоименов е загинал на 20 години, защитавайки държавната граница при престрелка край връх Сарабурун. Това се смята за най-тежкото крайгранично стълкновение с българска диверсантска група в историята на Гранични войски. То се е случило на 31 март 1952 г. Според официалните данни убити са двама диверсанти и един ранен е заловен. Загинали са трима български граничари - Стоил Косовски, Георги Стоименов и Асен Илиев.

В центъра на с. Вълче поле има паметник на тримата загинали граничари. Част от личните им вещи, снимки, личното оръжие и бюстовете им от граничния отряд в гр. Любимец и от заставите, на които са служили, се съхраняват в музея на граничарите в бившия граничен отряд в Ивайловград.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини