Кметът на Трън предлага запазване на размера на такса „смет“ и през 2023 г.

Да се запази размерът на такса „смет“ в община Трън и през 2023 г., предлага кметът Цветислава Цветкова. Тя е внесла предложение в Общинския съвет, което предвижда обитателите на жилищни и вилни имоти да плащат 5 промила върху данъчната оценка на имота.

Същият е размерът на таксата за битови отпадъци (ТБО) и за нежилищни имоти, собственост на физически,юридически лица и еднолични търговци.

За единственото училище в пограничния край СУ „Гео Милев“, единствената детска градина „Ален мак“ и Народно читалище „Гюрга Пинджурова“ предложението предвижда запазване на налога от 2,5 промила върху данъчната оценка на имота.

За 2022 г. облагането на физическите и юридически лица за ТБО е в размер на 241 669 лв., като към 1 ноември събраната сума е 203 000 лв., съобщават от Общината. Средствата не са достатъчни за покриване на действителните разходи за предоставяните услуги. Въпреки това местната управа смята, че е целесъобразно разходите в план-сметката за 2023 г. да се дофинансират от други приходи в общинския бюджет.

Използваният в общината софтуер относно администрирането на данъците и таксите не позволява да се определи налогът върху количеството на битовите отпадъци, затова размерът на ставката се дефинира пропорционално върху данъчната оценка на съответния деклариран имот, уточняват от администрацията.

Друг мотив за избора и начина за квалифициране на ТБО е невъзможността да се определи според документите за собственост и адресната регистрация на собствениците или ползвателите на имота дали те са действителните ползватели, колко членове на семейството го обитават и др. Освен това битовите отпадъци се изхвърлят в общи съдове от живущите, като има и многоетажни жилищни сгради.

На 23 декември е насрочено обществено обсъждане на план-сметката за необходимите разходи за битови отпадъци през 2023 г. и определяне на размера на ТБО.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини