Президентите на САЩ и Китай се срещат в навечерието на форума на Г-20

Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на остров Бали за дългоочакваната среща с американския президент Джо Байдън, която ще се проведе в навечерието на срещата на върха на Г-20, предаде Ройтерс. Очаква се срещата на Групата на двадесетте да бъде изпълнена с напрежение заради руската инвазия в Украйна.  

Двамата лидери ще обсъдят ситуацията в Тайван и Украйна, както и ядрените амбиции на Северна Корея наред с други въпроси. Срещата между лидерите на Г-20 започва утре, но в нея няма да участва руският президент Владимир Путин. Той ще бъде представляван от външния министър на Русия Сергей Лавров.

Това е първият форум на 20-те най-големи световни икономики след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

В навечерието на срещата със Си, Байдън каза пред азиатските лидери в Камбоджа, че възможностите за разговори между САЩ и Китай са отворени с цел да бъде предотвратен конфликт. Почти сигурно е, че в следващите дни предстоят трудни преговори между двете страни. Байдън пристигна вчера в Бали.

Отношенията между двете световни сили се намират в най-ниската си точка от десетилетия. Причини за това са множество проблеми, свързани с Хонконг, Тайван, Южнокитайско море, както и наложените от САЩ търговски практики и ограничения върху китайски технологии.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини