Трънският манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отворен за посетители следващото лято

Трънският манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отворен за посетители следващото лято, съобщи на БТА игуменът на Светата обител отец Тимотей. Сега храмът е достъпен на празници и при предварителна заявка от туристически групи, желаещи да го разгледат.
 
Светата обител, строена по време на Второто българско царство, е обявена за паметник на културата. Храмът е издигнат заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата са идентични. Църквата „Св. Архангел Михаил“ датира от 14-и в., разказа отец Николай - служител в Светата обител. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 - 180г.) и е на латински.

От стенописите в храма са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят към 14-и в., а вторите са правени през 1643 г. и включват композициите „Причастие на апостолите“, „Поклонение на жертвата“, „Христос в гроба“ и др.

Външният ремонт на църквата е осъществен със средства по Програмата за развитие на селските райони. Консервирани са част от стенописите. Предстои те да бъдат възстановени, както и монашеската сграда.

Трънският манастир „Св. Архангел Михаил“ е строен по времето на Асеневци. В периода на османското владичество е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с национално-освободителните борби на българския народ в Трънския край.

Днес в манастира бе отслужен водосвет и раздаден курбан по случай храмовия му празник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини