Българо-гръцката граница гори повече от десет дни

Десетки пожарникари са на терен от българска страна, за да гасят пожар близо до връх Вейката. Огънят бушува от повече от десет дни на границата с Гърция. Днес той отново се е прехвърлил на българска територия, пише БНР.

„Днес (сряда) гърците направиха над 20 облитания преди обед. Няколко десетки пожарникари и служители от българска страна са на терен денонощно от почти три дни. Помолихме гърците за помощ, но има процедури за въздушното пространство. Утре ще има и наши хеликоптери, които ще се включат в гасенето вече и по въздух. Към момента няма място за паника!”, каза за БНР областният управител на Кърджали Даниел Делчев.

Българо-гръцката граница е започнала да гори на 22 октомври. Местните са притеснени, че огънят слиза към близките села. Настояват в борбата със стихията да се включи противопожарен хеликоптер, тъй като теренът е труднопроходим.

Засегнати са борова и букова гора. Огънят тръгва от южната ни съседка, но на няколко пъти огнища се прехвърлят на наша територия - в землището на село Горно Къпиново.

Вчера огънят се е разгорял отново в района на връх Вейката, по данни на МВР. Мястото е труднодостъпно. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини