Връчени са първите сертификати за качество „Запазена марка Радомир“

Връчени са първите сертификати за качество „Запазена марка Радомир“ за постижения в областта на културата, туризма и бизнеса, съобщи Десислава Алексова - ръководител на проекта по подготовка на сертификатите. Тяхната цел е да подпомагат налагането на устойчив модел на туризъм и местно икономическо развитие в община Радомир.

Отличия в категория туристически обекти са получили три обекта. Сред тях е къщата за гости „Херитидж“ в с. Владимир, чието мото е: „Наследство, което се състои от традиции в културната сфера“. В обекта се предоставя здравословна храна от местни продукти, организират се разнообразни занимания с деца, насочени към популяризиране на традициите, както и екскурзии и разходки в общината с културно-историческа и природопознавателна насоченост.

Център за занаяти „Егрека“ в с. Дрен е вторият отличен обект. Тук се организират еднодневни занимания с деца, включващи разнообразна туристическа анимация с фокус върху традициите: ритуал жътва, приказка за хляба, запознаване с професията на археолога и откриване на знаци от миналото, грънчарско колело, работилница за дърворезба „Малкият Пинокио“, обиколка на фермата и хранене на животни, ритуал с пчели – как се прави мед и др.

Летище „София Запад“, което се намира между селата Кондофрей и Жедна, е емблематично за района. Фирма „Скайдайв“ (Skydive Sofia) в с. Кондофрей предлага разнообразни услуги: скокове с парашут, полети с жирокоптер и мотоделтапланер, уроци по пилотиране и парашутизъм, затова също е сред призьорите.

Отличия в областта на културата са връчени на читалищата с най-активна дейност в общината: НЧ „Благой Попов - 1927 г." в с. Дрен, НЧ „Христо Ботев - 1928“ в радомирския квартал „Върба“ и НЧ „Христо Ботев - 1928“ в с. Копаница. Специалната награда на кмета за цялостен принос за съхраняване на традициите и културните ценности и поддържане духа на селото е дадена на Олга Шаранкова от НЧ „Евлоги Агайн - 1927 г." в с. Владимир.

Приз в категория производители на местни продукти са получили „ДАМ 20 - ЕТ Валентин Данаилов“ - производител на био боза от био ръж; ЕТ „Владимир Георгиев“ – производител на кромид, чесън и други зеленчуци и „Екосити 2010“ ЕООД - производител на качествена козметика от природата.

Регионалната запазена марка е част от цялостния туристически бранд на дестинацията. Нейната главна цел е да подпомага налагането на устойчив модел на туризъм и местно икономическо развитие в община Радомир, както и да се избере признак, по който туристическата дестинация ще бъде достатъчно атрактивна и уникална.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини