Радомир чества празник на града

Радомир чества Ден на града. Празникът започва с тържествена Света литургия в храма, носещ името на Св. Димитър, която ще бъде отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп. От 1855г. Радомир чества Димитровден като празник на града, а Свети Димитър се смята за небесен покровител на жителите му. Тогава е започнал строежът на радомирския храм „Свети великомъченик Димитър“. Черквата е вдигната от майстор Миленко от село Блатешница, който е строил и южното крило на Рилския манастир, както и източните сгради на Зографския манастир в Атон.

С решение на Общинския съвет от 1999г. е възстановен Димитровденският събор в града.

Официалната церемония по отбелязване на Деня на Радомир е в 11:00ч. на площад „Свобода“. През целия ден е подготвена богата програма, която ще завърши късно вечерта с илюминации.

Съпътстващите мероприятия за празника започнаха на 18 октомври със спортен турнир „Христо Радованов“. Вчера бяха връчени сертификати за качество „Запазена марка Радомир“ в областта на културата, туризма и бизнеса.
Официално бе открита изложбата „Радомир, през погледа на поколенията“ в Общинския исторически музей. Връчени са наградите на участниците в двата конкурса, обявени от община Радомир и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните -„Скритите съкровища“ и „Реалистични макети на забележителности на град Радомир“.

По повод на празника в централната градска част бяха засадени над 700 цветя, а по улица „Райко Даскалов“ и фиданки акация.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини